НОВИНИ

Ромите празнуват Банго Васил

Тази нощ ромите посрещнаха Нова година. Празникът е наричан още Василица, тъй като според народните вярвания свети Василий спасил ромите като построил мост над пълноводна река и така те успели да се спасят от удавяне. И до днес във всички краища на страната семействата се събират заедно на този ден и спазват всички вековни традиции.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
10:09, 13.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Тази година на масата в дома на Златка сядат четири поколения. Традицията повелява до полунощ домакините да не сядат на масата и да приготвят колкото се може повече гозби. А преди всички да се съберат около трапезата най-възрастния член на семейството прекъдява храната.

Златка Златева
„От 8 до 12 часа никой не трябва да ти отваря врата. Първо се кади и се благодарим на Бог, че ни е предоставил всичко това и за бъдеще да е така. Да станат прави пред масата пред хляба. "

Преди полунощ задължително се сурвака й вода, за здраве и берекет през цялата година. Семейството разказва, че според преданието чужд човек не трябва да те вижда докато я наливаш иначе късмета ти ще избяга.

Златка Златева
„Отиваме с жито, със сурвакницата, казваме Добро утро, хвърляме жито за плодородие, хвърляме пари за берекет, сурвакаме и след това се задаваме и викам е Васильовден иде!"

Семейство Златкови спазват задължително всяка една от тези традиции, като според тях в съвременния свят това е най-голямото ни богатство.

Лилия Златева, снаха на Златка
„Каквото сме видели от нашите родители сега и ние го правим така. От две години има снаха, тя шета вкъщи, уча я прави баницата, прави питката. Най-важното е да се съберем и да уважим главата на семейството, да му целунем ръка!"
Глория Златева, снаха на Лилия
„Важно е да се спазват традициите, защото това си е от много години. Всяка година се събираме, всяка година си шетаме. Трябва да се знае всичко това!"

Тази година Васильовден е по-специален за семейството, защото в дома им има нов член, деветмесечната Лилия. Всички са категорични, че още от сега трябва да я възпитат да познава традициите, да се гордее с тях и да ги предава на своите деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турски офицери от НАТО поискаха убежище в Норвегия
Турски офицери от НАТО поискаха убежище в Норвегия
Искате да запазите парите си - инвестирайте в злато
Искате да запазите парите си - инвестирайте в злато