НОВИНИ

Ромските деца у нас - най-силно изложени на риск от експлоатация

Децата от ромската общност в България са най-силно изложени на рискове от експлоатация. Това показват наблюденията на специалния докладчик на ООН Мод де Бор-Букикио, която в продължение на осем дни обикаля страната. Докладът й ще бъде готов през март догодина.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:26, 08.04.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Деца стават жертва на сексуално насилие, на ранни бракове, на трафик на хора, на детска проституция, а държавата няма централизирана база данни за тези престъпления. До този извод стига специалният докладчик на ООН, след срещи с редица институции, отговорни за справянето с тези проблеми.

Мод де Бор-Букикио, специален докладчик на ООН: Политики за справяне с даден проблем се правят с помощта на бази данни. Ако институциите не разполагат с нужните числа, няма как да имат правилни политики.

В омагьосан кръг попадат ромските деца. Бедността и липсата на образование ги превръщат в потенциални жертви на експлоатация.

Мод де Бор-Букикио, специален докладчик на ООН: Условията на живот в ромското гето в Сливен ме изненадаха. Сякаш попаднах в друга епоха. Ограничена жилищна площ за децата, изключителна мизерия - това също е форма на насилие спрямо тях.

Все още служителите на МВР и на съда не са достатъчно подготвени за работа с деца-жертви. Недостатъчното сътрудничество между различните органи, ангажирани със закрила на детето, продължава да е проблем за България, смята докладчикът.

Мод де Бор-Букикио, специален докладчик на ООН: Едно от децата, с които говорих беше жертва на сексуално насилие. Разказа ми, че е останала с чувството, че тя сама е виновна за това, което ѝ се е случило. А насилникът е все още свободен.

Липсва независим и регулярен контрол върху работата на центровете за настаняване на деца според Мод де Бор-Букикио. Няма и механизъм, по който децата да потърсят помощ, ако са станали жертва на тормоз в тези центрове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвано Пранди: Цел номер 1 е Токио 2020
Силвано Пранди: Цел номер 1 е Токио 2020
Скандали заради Фондация Пловдив-2019 на извънреден общински съвет
Скандали заради Фондация "Пловдив-2019" на извънреден общински съвет