НОВИНИ

"Росатом" иска от България информацията кога ще погаси дълга за АЕЦ "Белене"

"Росатом" очаква информация от България за сроковете, в които ще изплати компенсациите по иска за прекратяване на строежа на АЕЦ Белене. Това съобщават от компанията. Руската страна подчертава необходимостта от скорошно изпълнение на решението на арбитражния съд и погасяване на дълга на българската страна, се посочва в съобщението.

bnt avatar logo
от БТА
21:15, 10.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
росатом иска българия информацията погаси дълга аец белене

Руската страна очаква от България да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга си за АЕЦ "Белене", който възлиза на 620 млн. евро. Това се казва в съобщение на държавната корпорация "Росатом" след срещата на нейни представители с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

"Руската страна настоява, че е необходимо в най-скоро време решението на Арбитражния съд да бъде изпълнено и българската страна да погаси своя дълг. Руската страна очаква българската страна да изпрати информация за сроковете за изплащане на дълга", се подчертава в съобщението.

На 9 септември в България се проведе среща на руско-българската работна група по въпроси, свързани с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене”.

От руска страна в срещата участваха представители на Държавна корпорация „Росатом” и на Групата компании ASE, а от българска страна - министърът на енергетиката Теменужка Петкова, представители на Българския енергиен холдинг и неговата дъщерна фирма Националната електрическа компания.

Страните обсъдиха по-нататъшните стъпки в рамките на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, в съответствие с което българската компания НЕК трябва да компенсира на руския „Атомстройекспорт” щетите, нанесени от прекратяването на строителството на АЕЦ „Белене” в размер на 620 милиона евро. Освен това, до пълното погасяване на цялата сума на щетите ежедневно се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро, припомня БГНЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 700 доброволци помогнаха за ремонта на училище за деца с увреден слух
Над 700 доброволци помогнаха за ремонта на училище за деца с увреден слух
​Две котки бяха спасени 16 дни след земетресението в Италия
​Две котки бяха спасени 16 дни след земетресението в Италия