НОВИНИ

Китарович: Трябва да се подобри комуникацията между службите за сигурност

Всички страни от ЕС заедно трябва да търсят решенията за борба с тероризма и за мигрантската криза. Нужно е Европа да действа по-категорично за разрешаване на конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка. Това е позицията на президентите на Хърватия и България. Колинда Грабар Китарович е на официално посещение в страната ни.

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 30.03.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Степента на риск в Европа е най-висока след края на Втората световна война, коментира Плевнелиев. Смята, че битката с тероризма няма да бъде спечелена лесно и бързо, затова е категоричен, че мерките трябва да са общи. Предупреди, че ако държавите от ЕС се изолират в своите краткосрочни и тяснонационални интереси, при решаването на проблемите с мигрантските потоци, това ще доведе до по-тежка криза, породена от липса на солидарност.

Според Плевнелиев вниманието трябва да се насочи към рисковите групи, защото хората, които не виждат перспектива, лесно се маргинализират.

Росен Плевнелиев - президент на България: България и Хърватия са част от световната антитерористична коалиция и като такива държави ние обменяме много активно информация по линия на специалните служби. Даваме си сметка, че тероризмът не познава граници. Успешната борба с тероризма в ЕС минава през общи европейски инструменти, които ние трябва да създадем за интеграция на маргинализираните групи, за образование, за обучение.

Много е важно и да се засили сътрудничеството между службите за сигурност на отделните държави, както и работата на институциите, отговорни за интеграцията на мигрантите, каза Колинда Грабар-Китарович.

Колинда Грабар-Китарович - президент на Хърватия: Нужна е не асимилация, а интеграция, която би дала възможност да се промени отношението на тези хора. Не бива да забравяме, че те са дошли от район с различен обществен ред. Не бива да създаваме лагери и гета в нашите европейски градове, а да полагаме повече усилия за интеграцията и образованието на тези хора.

Президентите на България и Хърватия споделят мнението, че регионалното сътрудничество и подобряването на транспортната и енергийна свързаност трябва да бъде приоритет за всички страни от региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да поскъпват яйцата за Великден в Благоевград
Няма да поскъпват яйцата за Великден в Благоевград
​Нападателите в Брюксел са проучвали белгийския премиер
​Нападателите в Брюксел са проучвали белгийския премиер