Наближава финалът на данъчната кампания - 30 април. Гост в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" беше говорителят на НАП Росен Бъчваров. По думите му, приходната част на бюджета са движи доста обнадеждаващо. Огромна част от хората вече използват електронните услуги. Има около 450 000 подадени декларации, половината са подадени онлайн, каза Бъчваров.

При фирмите процентът на подадени по електронен път декларации е 100. Приходът от физически лица е около милиард и 300 милиона годишно. За 2018 година е планирано НАП да събере малко над 20 милиарда лева, уточни Росен Бъчваров.

Срокът за данъчно облекчение от 5% отстъпка върху данъците беше намален на 30 дни. Бъчваров обясни още, че имаме плосък и нисък данък в сравнение с други страни. Въпреки това у нас има много широка база от данъчни облекчения - за дарения, за меценатство, за Фонда за лечение на деца и др.

Друга причина за намаляването на срока е навлизането на електронното плащане на данъците, което всеки може да направи от компютъра в дома си. Естественият процес на онлайн деклариране е такъв и държавата съвсем естествено очаква, че повечето хора ще правят така, каза още Бъчваров.