Чакащите за трансплантация на бял дроб българи, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина за успешна трансплантация на бял дроб на Илияна Христова, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци. Така надеждата, че изход от кризата с белодробните трансплантации има, беше бързо попарена и нашите пациенти имат шанс за спасение само като здравни емигранти.

Какви са вариантите сега и кога ще приключи чакането - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше Росен Иванов, изпълнителен директор на Агенцията по Медицински надзор, към която от тази година преминаха трансплантациите.

Росен Иванов, изп. директор на Агенцията по Медицински надзор: Това е суверенно решение на Австрия, в случая Виенската болница. Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява. Има график за обучение от началото на 2020 г, формирани са екипи, програмата е ясна. Към момента министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи ново споразумение с друг транплантационен център в Европа. Изключително интензивни разговори се водят.
Отказът на Австрия да изпълни трансплантациите не е лично отношение към България

Отказът на Австрия да изпълни трансплантациите не е лично отношение към България

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни има договор. Малко след до...

В ефира на предаването пряко се включи и Наталия Маева, успешно трансплантирана пациентка, член на УС на Българска пациентска организация.По думите й, пациентите са изключително притеснени от ситуацията.

И миналата година се водеха преговори, пак се търсеха варианти с клиника. Илияна е добър пример, но за жалост, другите пациенти няма да имат шанс, заяви Маева.

В отговор, Росен Иванов заяви, че ситуацията не е по вина на нашата страна и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.

Наталия Маева заяви още, че писмото от Виенската клиника с причините за прекратяването на споразумението трябва да бъде публично оповестено, като даде пример, че това се е случило в Гърция, на чиито пациенти също е отказана възможността за повече трансплантации.

Росен Иванов обаче заяви, че към момента не разполага с текста на писмото.

Нова белодробна трансплантация на българин във Виена след двегодишно прекъсване

Нова белодробна трансплантация на българин във Виена след двегодишно прекъсване

Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години прекъсване беше извършена в Университетската болница във Виена. 28-годишната...

За последните две седмици у нас е имало три донорски ситуации, за съжаление всички органи заминават за Европа, тъй като у нас няма подходящи реципиенти, допълни Иванов.

Подготвя се голяма програма за обучение, този уикенд имаше семинар във Велико Търново на координатори по донорство, така че работим активно за подобряване на ситуацията, категоричен е директорът на Агенцията.

Вижте целия разговор във видеото!