НОВИНИ

Плевнелиев: За първи път от години сигурността в Европа е тотален приоритет

Оспорването на европейските ценности и липсата на солидарност са най-опасните от всички кризи, които днес протичат в Европа. С това предупреждение президентът Росен Плевнелиев откри в Пловдив 12-ата среща на държавните глави на страните от групата "Арайолуш". Държавните ръководители на парламентарните републики в ЕС е по покана на Плевнелиев и е посветена на бъдещето на обединена Европа и на региона на Балканите.

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:25, 14.09.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас
Росен Плевнелиев - президент на Република България: Светът изгуби своя баланс, ще отнеме доста време докато бъде създаден нов световен ред. Миграционната криза вкара нова доза разделение, а зависимостта от пазачите на портите на Европа като Турция, Египет, Либия и много други ще става все по-голяма. За пръв път от много години насам сигурността в Европа е тотален приоритет. Европейският съюз изглежда слаб и разделен. Най-лошата от всички - моралната криза, която се изразява в оспорване на европейските ценности и понякога липсата на солидарност при решаване на общностните проблеми. Нашата основна цел днес е да не позволим Европа да изпадне в криза на европейските ценности, криза на липса на солидарност и единство. Без значение дали говорим за миграция или за сигурност трябва да стоим рамо до рамо. Всеки член на нашето семейство трябва да допринесе, не можем да си позволим да пренебрегнем нито една държава членка. Днес нито една държава членка в ЕС не е периферия. Днес сме част от евросемейството и сме фактор на стабилност, добър съсед.



;
Иван Кръстев, политолог: Един от големите проблеми на Европа беше, че много дълго време ние се опитвахме по-скоро да не говорим за проблемите. След това след като проблемите станаха прекалено големи, хората започнаха да крещят за тях, но главно на своя роден език. Това направи доста трудно общуването между различните европейски страни, а тази среща позволява до голяма степен тези проблеми да бъдат обсъждани, не с оглед да се опитваш да намериш отговор вътре в страната си, а че се опитваш да ги решиш.
;

10 европейски президенти обсъждаха в България предизвикателствата пред Европа. Европа, която в момента е изправена пред множество кризи. Една от тях е мигрантската, която в момента обсъждат всички европейски лидери. Друга тема беше ситуацията в Европа след Брекзит. Президентите обсъждаха и терористичните заплахи.

Президентът Росен Плевнелиев очаквано в изказването си отправи призив за единство. Той посочи, че в момента европейските граждани искат политиците да решават проблемите а не да ги задълбочават. Той подчерта, че нито една отделна държава не може сама да се справи с решаването на кризи. Плевнелиев обърна внимание и на това, че националистически партии в момента използват страховете на хората и каза, че трябва да се подчертае силата на ценностите и единството.

;

Според политолога Иван Кръстев, дискусията е показала, че президентите, изобщо европейските лидери, имат нужда не само да говорят реално за проблемите пред Европа, а също така са показали и воля да решат тези проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американски политолог говори в София за т. нар. движения на гнева
Американски политолог говори в София за т. нар. "движения на гнева"
БНТ2 дари на сем. Маринови ученически пособия за първия учебен ден
БНТ2 дари на сем. Маринови ученически пособия за първия учебен ден