НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Буквите скрепиха нашата цялост

За нас, българите няма друг ден като този. Ден, в който можем да възкликнем: "И ний сме дали нещо на света на вси славяни книга да четат", каза президентът Росен Плевнелиев по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 24.05.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Росен Плевнелиев, президент на Р България: В този ден се прекланяме пред историческото дело и мисия на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. В този ден отдаваме заслужено признание за всеотдайността и апостолския труд на българите - учители и будители. Ден, в който се гордеем, че сме българи, че сме народ със славно минало и бъдеще, древен и културен народ, създал своя собствена азбука, дал писменост и просветление на стотици милиони по света. Словото изтъка душата на нашия народ, въплъти ценностите, изгради нашата идентичност. Буквите скрепиха нашата цялост, дадоха ни път, посока и смисъл. Словото е вечно, то не е подвластно на времето.

Нека следваме светлия пример на българските възрожденци, да четем, да отгледаме четящи и просветени деца. Мили, деца, обичайте словото и помнете завета на дедите си, призова още президентът.

България е оцелявала заради своята просвета и култура. Днес възраждането на българското образование, наука и култура повече отвсякога трябва да бъде национален приоритет. Дългосрочен, надпартиен и стратегически. Най-добрата инвестиция в бъдещето на една държава и един народ е в образованието на младите, каза накрая Росен Плевнелиев.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици ученици се включиха в празничното шествие в София
Стотици ученици се включиха в празничното шествие в София
Йорданка Фандъкова призова учениците да запазят любовта си към книгите
Йорданка Фандъкова призова учениците да запазят любовта си към книгите