НОВИНИ

Росен Плевнелиев: До 30 юни ще обявя дали ще участвам в президентските избори

До 30 юни - офертите настрани. Това каза президентът Росен Плевнелиев в „Панорама” по повод предложението на ДСБ президентът да бъде подкрепен за втори мандат.

Росица Белева
от Росица Белева
21:05, 13.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас
Росен Плевнелиев, президент на Република България: По Конституция държавният глава е независим и равно отделен от всички политически сили. Все повече и повече ми се налага да припомням на много български политици какво пише в Конституция. Не става въпрос за оферти и каквито и да е други действия извън последната година от мандата на държания глава. Действам по съвест, надпартийно и по закон.

По повод заявката на ДСБ той заяви: „Не участвам. Хората, които говорят и дават подобни оферти, единствено излагат собственото становище по въпроса. Когато дойде времето, ще обявя своето решение. До 30 юни има много смислен работа за вършене - правосъдна реформа, антикорупционно законодателство - това са големите теми. До тогава – офертите настрани. Бях честен към българските граждани и посочих, че до края на 30 юни ще обявя своето решение дали да участвам, или да не участвам на предстоящите президентски избори", допълни държавният глава.

Относно ветото върху Изборния кодекс президентът заяви, че дава шанс на народните представители да подобрят, да разширят правата на българите да гласуват, където и да са те по света, а не да ги ограничат.

Росен Плевнелиев, президент на Република България: Давам шанс на народните представители да покажат с действията си, че са разбрали какво са приели като собствена кауза. Ако щете и клетвата на народния представител, в която те се кълнат да служат на народа, е да пазят Конституцията на страната. Ето една възможност с промените в Изборния кодекс да служим на народа, да му дадем възможност да гласува поне по начина, по който досега. А защо не и по-добре?
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър Даниел Митов в Азербайджан
Външният министър Даниел Митов в Азербайджан
Eвакуираха 9000 жители от район на голям пожар край Мадрид (СНИМКИ)
Eвакуираха 9000 жители от район на голям пожар край Мадрид (СНИМКИ)