НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Логичният избор за трети мандат е Реформаторският блок

Президентът Росен Плевнелиев смята, че най-логичният избор за трети мандат е Реформаторският блок, но не е 100% сигурен. В предаването на БНТ - "Панорама", държавният глава изказа разочарованието си от случващото се в политически план в страната. Плевнелиев каза, че в момента е концентриран върху оставащото му време като президент и не мисли за кандидатстване за европейски комисар.

bnt avatar logo
от БНТ
21:31, 02.12.2016
6831
Чете се за: 02:19 мин.
У нас

Президентът Плевнелиев беше категоричен, че конституцията е "здравата основа, на която ще стъпим" за да минем през тази тежка криза.

Росен Плевнелиев: "Направих консултации с всички политически партии. Чух ги много внимателно. След това направих и консултативен съвет по националната сигурност. Дадох всичко от себе си, защото искрено вярвам, че бързите избори в момента не са добро решение за България. Стана повече от ясно, че 4 от парламентарно представените политически сили не вярват в това, че 43-тото Народно събрание има потенциал от тук нататък да работи - ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ. Длъжен съм да заявя, че докато някои политолози и политици казваха, че няма криза и всичко е нормално, аз посочих още в ден първи, когато беше гласувана оставката на правителството на Бойко Борисов, че политическа криза има. Същевременно нека се мобилизираме всички така , че политическата криза да не прерасне в парламентарна криза, тоест невъзможност на народното събрание да излъчи правителство, и да намерим устойчива формула за съставяне на правителство."

Според него вината е обща.

Росен Плевнелиев: "Всичко това тръгна с оставката на правителството на Бойко Борисов . Оттук нататък обаче, изброих политическите партии, които твърдят, че народното събрание няма никакъв потенциал и перспектива за живот и трябва да се ходи на бързи избори

Президентът смята, че все още има предпоставки за справяне с кризата, стига да се действа по закон.

Росен Плевнелиев: "Нека да е ясно, първо имаме парламент, който продължава да работи. Второ, има и правителство в оставка но то продължава. В нашата конституция е вграден здраво принципът на непрекъсваемост на изпълнителната власт. Правителството остава, докато дойде друго, било то служебно или редовно. И разбира се, като президент, аз вече нося своята голяма отговорност, тъй като сме в конституционна процедура. Нека да е ясно, защото отново куп публични фигури включително и някои политици, казаха президентът да спре доту, да остави на следващия президент той да довърши конституционната процедура. Представете си какво казват тези хора. Сега се очаква държавният глава за 50 дни до 22 януари да спре , да не прави нищо, да си пише мемоарите, в ситуация, в която има политическа криза, която очевидно прераства в парламентарна криза. Не съм аз този държавен глава, не съм действал никога така. Продължавам да бъда себе си. По конституция всеки един от сроковете ще бъде спазен."

Плевнелиев беше категоричен, че не иска служебно правителство.

Росен Плевнелиев: "Да кажем, че и вторият мандат няма да бъде реализиран, въпреки моето желание ,че ще бъде направен сериозен опит за сформиране на правителство в рамките на 43 народно събрание, тъй като смятам, че този парламент не е изчерпан. Третият мандат ще бъде последния в моят мандат като президент. Няма как да дам мандата на политически сили, които няма да могат да ме убедят с аргументи, че посоката в която работих, ще бъде спазена. Логичният за мен избор, би бил Реформаторския Блок. Разбира се не го казвам със 100% сигурност, но казвам с голяма степен на вероятност."

Той отхвърли твърденията, че се готви за кандидатстване за европейски комисар.

Росен Плевнелиев: "Оставам посветен на европейското и демократично развитие на страната. Ще продължавам да бъда полезен на България. За мен не е самоцел позицията на Европейски комисар. Аз съм президент, а не кандидат за комисар."

Референдум е бил нужен, според него. Но не смята, че всички предложения в него са правилни на този етап.

Росен Плевнелиев: "Аз призовах българските граждани да участват в референдума. И аз участвах. Но отговорих по съвест на въпросите и аз бях за задължителното гласуване, аз инициирах референдум с този въпрос. Но съм категорично против мажоритарна система с две нива и с абсолютно мнозинство. Това няма да доведе нищо добро за България. Изключително съм притеснен от подхода. Ако се бърза това ще бъде трагично, с драматични последици за българската държавност. Когато едни сценаристи, които хулят конституционния съд, които късат снимката на държавния глава, които казват, че ако народът е казал, че всички трябва да носят зелени гащи, трябва да носят зелени гащи, какво правим с тези, които имат сини и червени гащи ? Да ги пратим в Аушвиц ли ? Аз започвам да се притеснявам. Има проблем и този проблем не бива да бъде замитан под масата."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обама: Антониу Гутериш ще бъде ефективен генерален секретар на ООН
Обама: Антониу Гутериш ще бъде ефективен генерален секретар на ООН
В Силистренско очакват атака от птичи грип след първи януари
В Силистренско очакват атака от птичи грип след първи януари