НОВИНИ

Речта на президента

Президентът Росен Плевнелиев направи извънредно изявление, в което обяви намерението си да не участва за втори мандат по лични причини. Той обяви, че не желае повече да се спекулира по този въпрос. Това не означава, че излизам от политиката, заяви Плевнелиев.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
12:10, 20.05.2016 (обновена)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Росен Плевнелиев: Хората си мислят, че в политиката принципни позиции няма и всичко е театър пропаганда и задкулисни уговорки. Моят опит е друг. От ден първи като президент аз устоявам принципни позиции постоянно и навсякъде. Така налагах вето, принципно и с ясни аргументи. Действам независимо и по съвест, убеден, съм, че когато човек вярва в правотата си и е готов да изтърпи хулите, признанието рано или късно ще дойде.

На този свят е важно не какво си взел, а какво си дал. Истински богати са хората, които са дали нещо на света. Вярвайки с това се захванах с политиката, за да дам, за да работя а народа и държавата си.


Обещах не на друг, а на себе си, че няма да се обогатя в политиката, че няма да се вкопча в стола и властта на президента, че ще действам принципно и по съвест. Обещах не на друг, а на себе си, защото лесно е да излъжеш другите, най-трудно е да излъжеш себе си.
Обещах си, че в политиката ще работя така, че да спя спокойно със съвестта си всяка вечер. За това се изправям днес - с открито лице, с чиста съвест пред народа, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини. Считам, че постъпвам честно и коректно, като обявявам решението си пет месеца преди президентските избори.Не искам да се спекулира безкрайно с темата дали ще се кандидатирам за втори мандат през есента или не.

Президентът заяви, че не е съгласен Съдебната реформа и Антикорупционния закон да отстъпят място на тънки политически сметки за предстоящите избори и не може да приеме антидемократични действия да търсят политическа легитимация заради кампанията за президент.

Плевнелиев обяви, че не излиза от политиката, но няма да прави нова политическа партия или да стане член на някоя. Той допълни, че ще продължи да действа "независимо, принципно и надпартийно, както и досега".

Плевнелиев заяви, че се гордее със свършеното. Той е информирал премиера Бойко Борисов за решението си и с него работят добре.

С Борисов и ГЕРБ имат шанс да отворят нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и политическа партия "да имат добри и коректни отношения".

Вижте цялата реч на президента във видеото.

Реакциите и коментарите на политическата новина на деня - отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мандат - очаквайте в новините в 18 и 20 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правилата трябва да се спазват от всички и най-вече от министерството
Правилата трябва да се спазват от всички и най-вече от министерството
Пореден протест на родители в Пловдив
Пореден протест на родители в Пловдив