Надявам се българските граждани масово да гласуват, мъдро и активно. Да се поздравим тази вечер с избран легитимно нов държавен глава. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който гласува около 10:30 ч. тази сутрин.

Не трябва да влизаме в излишни сметки, какво може да се случи оттук нататък. Още тази вечер ще се обадя на избрания кандидат, ще го поканя утре в президентската институция. Като държавен глава си поставих приемствеността като основен приоритет в президентската институция, каза Плевнелиев.

По думите му - има силите и опита, ако България влезе в политическа криза, за да направи нещата, които и досега е правил - да спазва Конституцията, сигурен е, че върховенството на правото отново ще ни помогне. Конституцията ясно задължава държавния глава да намери начин, така че политическата криза да не се превърне в парламентарна криза. Изпълнителната власт също трябва да търси устойчива формула за управление, заяви държавният глава.

Според Росен Плевнелиев, гласът на референдума е силен, политическият елит трябва да се съобрази с желанието на гражданите и с масовото им участие, ето защо имаме нужда от работещо правителство.