НОВИНИ

Росен Плевнелиев откри срещата на президентите от "Арайолуш"

В Пловдив започва 12-та среща на президентите от групата на парламентарните републики в Европейския съюз, в която България членува от 2013 година. Домакин на форума е Росен Плевнелиев, който посрещне своите колеги от Германия, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария и Финландия. Те ще обсъдят бъдещето на обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес - миграционната криза, борбата с тероризма и Европа след Брекзит. Вижте още за срещата на президентите от прякото включване на Надежда Василева в 18:00 ч.!

bnt avatar logo
от БНТ
15:15, 14.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Президентът Росен Плевнелиев посрещна с "добре дошли" своите гости като заяви, че с огромно удоволствие ги приема в Пловдив - един от най-древните градове в света и най-старият жив град в Европа. "Пловдив е съкровище под открито небе" заяви Плевнелиев.

Той начерта темите, които ще обсъждат на 12-та среща на президентите от "Арайолуш".

Ще търсим отговор на въпроса как да повишим доверието на ЕС, в период на нарастващи рискове и нестабилен вътрешен ред, заяви Плевнелиев. Днес Европа се сблъсква с повече проблеми от когато и да било в годините след Втората Световна война. ЕС изглежда слаб и разделен. Единственото оръжие, с което разполагаме, са европейското единство и интеграция, допълни още президентът. Само силен ЕС може да гарантира сигурност и мир в Европа.

Нашата задача е Европа да не изпадне в криза на европейските ценности. Не може да си позволим да пренебрегнем нито една държава-членка. Нито една държава в ЕС не е периферия.

Въпреки предизвикателствата България успешно се превърна във фактор на стабилност на Балканите, каза още Росен Плевнелиев. Страната ни е горд домакин на срещата на страните от групата "Арайолуш", заключи Плевнелиев и откри форума.

На втория ден срещата ще продължи в резиденция "Бояна". Лидерите на парламентарните републики в Европейския съюз ще дадат съвместна пресконференция, която БНТ 1 ще излъчи на живо в 11.30 часа.

;

Цялото изказване на президента можете да прочетете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тялото на още едно дете откриха в р. Дунав
Тялото на още едно дете откриха в р. Дунав
Държавата ще финансира фермерските пазари
Държавата ще финансира фермерските пазари