НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Отстъпвам правото на Румен Радев да назначи служебен кабинет

Положих всички усилия да избегнем предсрочните парламентарни избори. До последния момент се надявах, че парламентарно представените политически сили ще намерят устойчива формула за съставяне на правителство. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изявление пред медиите. И не защото не мога да направя служебно правителство, напротив, имам опит и ще го направя за дни. И не защото бягам от отговорност, напротив, никога не съм го правил. И не защото се опитвам да сглобя някаква странна коалиция. И това никога не съм си позволил да направя, допълни държавният глава.

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 21.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
Росен Плевнелиев - президент на Република България: Най-добре е да имаме един плавен преход от едно редовно правителство към едно служебно правителство и към ново редовно правителство. Такъв е духът на Конституцията, това е разумното действие, това е европейският подход. Така се действа в утвърдените демокрации.

Воден от ясния стремеж да се гарантира институционалната стабилност и приемственост в държавата няма да назнача трето служебно правителство, заяви президентът.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Двама президенти с две служебни правителства е символ на разделение. И не е това моят път. Избирам европейското и цивилизовано решение - да отстъпя правото на новоизбрания президент Румен Радев да назначи служебно правителство. Така ще гарантираме нормален конституционен цикъл. Редовно правителство ще предаде на едно служебно правителство, което след това ще предаде на ново редовно правителство. И по този начин няма да изпратим погрешно послание и към нацията, и към света.


;

Предстоят избори. Те ще бъдат подготвени под ръководството на новоизбрания президент Радев от служебно правителство, което той ще назначи и ръководи. Най-искрено му пожелавам успех и се надявам да оправдае надеждите и очакванията на българския народ, заключи държавният глава.

Текстът на цялото изявление на президента Росен Плевнелиев може да прочетете ТУК!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 са пострадалите, пили лосион за вана в Иркутск
Над 100 са пострадалите, пили лосион за вана в Иркутск
Все още няма следа от изчезналите рибари от Дуранкулак
Все още няма следа от изчезналите рибари от Дуранкулак