НОВИНИ

Росен Плевнелиев призова 2016-та година да е година на стабилност и реформи

В предаването на БНТ "Панорама" той подчерта, че следващата година ще е решителна за реформите в здравеопазването и правораздаването. За приетите промени в Конституцията президентът се спря на определението "малка крачка напред в правилната посока", но смята, че най-важното в съдебната реформа тепърва предстои.

Вера Александрова
от Вера Александрова
11:53, 19.12.2015
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Няма как да има реформи, ако няма стабилност. Без реформи стабилността ще се окаже толкова крехка, че просто няма да я има, каза Плевнелиев. Според него през 2015 някои реформи се осъществиха, но през 2016 списъкът трябва да е по-дълъг.

Росен Плевнелиев - президент на България: Така че за 2016-та, ако обичате - стабилност и реформи.

Най-голямата криза е кризата на доверие към политиците и институциите, смята президентът. Според него щеше да е по-добре, ако депутатите бяха останали докрай зад "историческия компромис" за промени в Конституцията, под които си бяха сложили подписите. Но този исторически компромис може да бъде обърнат и в исторически успех през 2016 година. Предпоставките ще бъдат първо, че народните представители разбраха, че съдебната реформа е реформата на реформите.Без нея нищо друго няма да има смисъл.

Като отчита, че промените в Конституцията са крачка напред, смята, че най-важното от реформата в тази сфера предстои тепърва да се случи. Президентът е учуден от ситуацията, в която изпаднаха част от реформаторите, след конситуционните промени. За него правилният път е не да се отказват, а да се борят за желаниет промени.

Росен Плевнелиев - президент на България: Вярно е, конституционните промени не са толкова решителни, колкото се искаше на някои, включително и на мен. Това е факт и какво правим след това. По средата на пътя се отказваме - след като сме реформатори, ще бъдем реформатори докрай.

Относно предложението Екатерина Захариева да бъде правосъден министър, президентът увери, че тя е избор на премиера Борисов, но не скри, че застава категорично зад нея. Смята, че нейният избор е заявка за експертност, добронамереност, надпартиен подход.

Росен Плевнелиев - президент на България: Познавам я много добре - тя не е човек, който се захвана с тази тежка задача заради поста, но заради каузата.

Росен Плевнеилев заяви, че работят добре с премиера Борисов.

Росен Плевнелиев - президент на България: Имаме добър диалог с министър председателя, срещаме се редовно не винаги сме на една позиция но с него имам една добро сътрудничество
Въпрос: Премиерът Борисов ви нарече ястреб,приемате ли да ви наричат така?
Росен Плевнелиев - президент на България: Наслушах се на всякакви квалификации. Да кажа какво не бива да очакват от мен. Не бива да очакват правешко снишване докато бурите отминат. Това няма да се очаква от мен, няма и да се случи.

Росен Плевнелиев е горд с проевропейската си политика и заяви, че от нея няма да отстъпи. Уточни, че категоричната му позиция по украинската криза, не означава, че е срещу Русия на Чехов и Чайковски, а срещу ръководството на Кремъл, което нарушава правилата на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боровец откри ски сезона
Боровец откри ски сезона
Пекин отново с червена тревога за замърсяване на въздуха
Пекин отново с червена тревога за замърсяване на въздуха