НОВИНИ

Росен Плевнелиев връчва в сряда втория мандат за съставяне на правителство

В сряда президентът Росен Плевнелиев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство - на БСП. От левицата и днес потвърдиха, че ще го върнат. Ако това се случи, третият мандат вероятно ще бъде връчен на Реформаторския блок - такъв сигнал даде Плевнелиев в предаването "Панорама". Меглена Кунева заяви, че преди да бъде връчен третият мандат е необходим "културен политически разговор" за следващите стъпки. От ГЕРБ отново посочиха, че не виждат възможност в този парламент да бъде съставено ново правителство, а от Патриотичния фронт за пореден път поставиха своите условия за подкрепа.

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 05.12.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Реформаторският блок няма да обърне гръб на мандата, ако президентът им го предложи, заяви вицепремиерът в оставка Меглена Кунева. Тя обаче и днес потвърди, че няма да участват във властта.

Меглена Кунева - съпредседател на Реформаторския блок: Не става въпрос за участие на РБ в правителство, не е възможно след като си подал оставка, някой от министрите да влезне в каквото и да било друго правителство в рамките на този парламент - това е несериозно. Ако се опитаме да потърсим една обединяваща фигура, на която да ѝ развържем ръцете и да се даде възможност тя да си състави правителство, може би си струва поне да се говори за това.

От ГЕРБ отново дадоха да се разбере, че не виждат възможност за нов кабинет в този парламент.

Румяна Бъчварова - вицепремиер в оставка: Това е една много трудна ситуация и политически доста рисково една доста малка група с неустановена численост в този момент да се опита да направи правителство. Може и да предложи правителство, но въпросът не е да съставиш кабинет. Може да направиш чудесен кабинет от професионалисти, но той за да работи, трябва да има стабилна парламентарна подкрепа.
Владислав Горанов - министър на финансите в оставка: Правителството трябва да се определя от най-голямата партия в парламента, това е политическата логика. И то да бъде подкрепено с максимално възможно широко мнозинство, за да има стабилно управление, в което да се вземат и трудни решения. В този смисъл продължавам да смятам, че е ирационално да се правят опити за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент.

От Патриотичния фронт са готови на разговор с реформаторите за подкрепа на кабинет, само при изпълнение на конкретни условия.

Юлиан Ангелов - Патриотичен фронт: Ако ни потърсят за разговори ние ще кажем своите позиции. Но има 3-4 неща, на които държим на тях в едно такова правителство, ако се стигне до това. Едното е увеличаването на минималната пенсия, индексирането на останалите пенсии, решаването на проблемите с нелегалната миграция, а именно екстрадирането на нелегалните мигранти от държавата и довършването на оградното съоръжение.

Именно настояването на патриотите за увеличаване на минималната пенсия стана причина ГЕРБ да се откажат от подкрепа за кабинет с третия мандат. От ляво отново потвърдиха, че няма да променят позицията си, и в сряда ще върнат втория мандат за съставяне на кабинет.

Александър Симов - член на Изпълнителното бюро на БСП: БСП твърдо е заявила своята позиция и е последователна в това. Още 2014 година, когато този парламент бе сформиран, БСП твърдо обяви, че с 39, после останали 38 депутати, БСП няма да участва в никакви формули за управление, а ще стои в опозиция.

Според БСП, този парламентът е напълно изчерпан и трябва да се върви към предсрочни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичаен учебен час
Необичаен учебен час
Българи строят сателити
Българи строят сателити