Президентът Росен Плевнелиев заяви, че Независимостта на нацията се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ.

Днешният ден идва да ни припомни, че силна държава се гради на здрава почва. Ето защо независимостта на една нация не може да се чака отвън - да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум. Това се посочва в обръщение на президента Росен Плевнелиев по случай 22 септември - Ден на българската Независимост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В името на независимостта често трябва да се водят битки - понякога на бойното поле, но най-често - на полето на ценностите и идеите, отбелязва в обръщението си държавният глава и напомня, че дълбоко в устоите на българската държавност са заложени ценности като достойнство, дълг, родолюбие. Нито една от тях не е за продан и не може да бъде купена. Напротив, те се изковават с векове, тестват се през възходи и изпитания и се предават на следващите поколения, заявява президентът Росен Плевнелиев.

Ето защо повече отвсякога трябва да помним, че днес отговорността за бъдещето на България е в ръцете ни, изтъква държавният глава. То се кове от нас тук и сега, защото именно ние изграждаме основите, върху които утре ще стъпят нашите наследници. Нека бъдем пример за децата си, да ги превърнем в достойни и отговорни хора, в родолюбиви и съзнателни българи и европейци. Само така ще гарантираме, че поколенията след нас ще бъдат господари на съдбата си и със самочувствие ще изградят своя живот в среда на сигурност и благоденствие, посочва още държавният глава.

В обръщението си държавният глава изтъква, че има събития в историята ни, за които споменът не избледнява. Сред тях особено място заема Денят на българската Независимост, когато нацията ни категорично защити своето свещено историческо право на самостоятелно развитие. На 22 септември 1908 г. с впечатляваща решителност и дързост, с мъдрост и отговорност, нашите държавници осъществиха възрожденския идеал на българите и извоюваха достойното и равнопоставено място на България сред европейските държави, заявява президентът Плевнелиев.