НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Твърде рано е да кажа дали ще се кандидатирам за втори мандат

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е твърде рано да каже дали ще се кандидатира за втори мандат, а вицепрезидентът Маргарита Попова каза, че ще си помисли, ако някой издигне кандидатурата й за президент. На специална пресконференция по повод четвъртата година от встъпването им в длъжност, държавният глава и вицепрезидентът отчетоха свършеното от президентската институция. Плевнелиев заяви, че е разочарован от случващото се във Висшия съдебен съвет и от хода на съдебната реформа.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:58, 21.01.2016
Чете се за: 01:56 мин.
У нас

Росен Плевнелиев не скри гнева си от начина, по който вчера ВСС смени представляващия съвета. Категоричен е, че принципите на прозрачност и ясна мотивация за промяната са били грубо погазени.

Росен Плевнелиев, президент на България: Няма как да мълча, че начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна дискредитира ВСС и не заради конкретните лица, а заради принципите.

Същевременно демонстрираният вчера подход поставя въпроса дали целта е изобщо да има, или да няма съдебна реформа и ако я има, кой ще има тежката дума там и във ВСС.

От конкретния случай президентът направи и по-генералното заключение, че страната се намира във важен момент, в който е наложително всички институции да се съсредоточат върху съдебната реформа. Алтернативите са две, предупреди Плевнелиев - или задкулисието да решава за съдебната реформа, или решенията да се взимат принципно и прозрачно.

Росен Плевнелиев, президент на България: Ние очакваме от правителството на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. Кой друг ако не те да зададат ценностите в съдебната система.

За разлика от президента Маргарита Попова заяви, че не е нужно цялото общество да се ангажира с това, което се случва във ВСС. Смята, че решението на проблемите е в единението на обществото.

Маргарита Попова, вицепрезидент: Докога ще се тресе нацията и ще се занимава с някакви ес-ем-ес-и във фигурата на представляващия ВСС, който няма никакви компетентности, нямали доверие - сменили го, имали скандали вътрешни - сменили го. С това ли трябва да се занимава цялата нация и целия народ. Да потърси първопричината, корените, защо това се случва. От години нашето общество е абсолютно разделено - разделени партии, разделено общество, разделен ВСС.Стига с това разединение, това разединение ще ни убие.

На въпрос дали тези различия подсказват напрежение между президент и вицепрезидент, Маргарита Попова отговори:

Маргарита Попова, вицепрезидент: Нашите роли са различни. Най-добре е, когато се допълваме по различни въпроси и по много от нещата и на днешната пресконференция това се вижда.

С аргумента, че още е рано да се говори по този въпрос, Росен Плевнелиев не каза дали ще се кандидатира за втори президентски мандат. Смята, че важната тема, която вълнува хората сега, е справедливостта в българското общество, а не президентските избори.

Росен Плевнелиев, президент на България: Ранното стартиране на дебатите по президентските избори със сигурност ще промени истинския дневен ред на обществото днес, а той не е партийните калкулации и кандидатури за предстоящите избори. Истинският дневен ред е голямата тема за справедливостта.

На същия въпрос Маргарита Попова каза, че си оставя отворена вратичка и ще мисли, ако бъде издигната кандидатурата й за президент и добави.

Маргарита Попова, вицепрезидент: Не съм мислила по този въпрос, имам си ценностна система, имам си план на живота, не до края на 2016-та година, а за доста по-дълго време занапред, ще видим.

А отчета си пред медиите, Росен Плевнелиев завърши с едно по лично обобщение.

Росен Плевнелиев, президент на България: Вярвам, че моралът, принципите и стратегическото мислене в политиката и в живота са важни. Не търся медиен комфорт, свикнах с ежедневните и много често безпринципни атаки срещу мен. Ще продължа да отстоявам националния интерес, модернизацията и европейското развитие на България.

Като отбеляза, че през изминалата година бяха постигнати добри икономически резултати и стабилност в страната, Росен Плевнелиев обаче заяви, че не е доволен от резултатите от разследването по случая с КТБ. Закани се, че няма да спре да изисква от всички отговорни институции да си свършат работата и да не позволят поредното ограбване на българския народ чрез аферата КТБ .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 21 януари
Новините в 100 секунди на 21 януари
Вотът на недоверие ще е на тема здравеопазване
Вотът на недоверие ще е на тема здравеопазване