НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Всеки проект между България и Бразилия ни е важен

Продължава посещението на българския президент в Бразилия. На бизнес форум, в който участваха 20 бразилски компании, Плевнелиев заяви, че Бразилия е стратегически партньор за България и икономическите връзки трябва да бъдат издигнати на по-високо ниво. Росен Плевнелиев и министърът на икономиката Божидар Лукарски поканиха бразилските предприемачи да инвестират у нас. Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Бразилия започва работа и ще проведе първата си сесия през втората половина на тази година, стана ясно на форума.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:51, 02.02.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Според официалната статистика за последните десетина години бразилските инвестиции у нас са около 4,3 млн. евро. Общо мнението е, че има възможност за по-добри резултати. Затова приоритет за страната ни е привличане на стратегически инвестиции от Бразилия и търсене на възможности за увеличаване на българския износ. Росен Плевнелиев увери,че всяка разумна идея за съвместен бизнес, ще бъде подкрепена.

Страната ни има готовност за сътрудничество в областта на електрониката, електротехниката, минното дело, фармацията, селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, заяви министър Лукарски.

;

Бразилия е на 14 място в света сред потребителите на български стоки, отбеляза президентът на Националната камара на индустрията в Бразилия Робсон Брага де Андраде. Той също заяви готовност да работи за задълбочаване на търговските и икономическите връзки. Като посочи, че сега страната му изживява икономическа криза, вярва, че изходът от тази ситуация е в създаване на нови партньорства и разнообразяване на търговията.

Робсон Брага де Андраде - президент на Националната камара на индустрията: "Бразилия е основен търговски партньор на България в Латинска Америка и търси диверсификация на търговско-икономическите връзки.Трябва да се използват възможностите за интензифициране на стокоомбена".

Представители на бизнеса от България и Бразилия се срещнаха на форум в столицата на латиноамериканската страна - Бразилия. Интересното за града е, че е изкуствено създаден. Разположен е в географския център на огромната държава. Той е третият по големина в страната и е изграден във формата на самолет.

По-рано в знак на уважение към българския президент за приноса му в развитие на двустранните отношения, президентът на Бразилия Дилма Русев връчи на Росен Плевнелиев "Орден на Южния кръст".Това е най-висшето държавно отличие, присъждано на чужденци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Кунчев: Няма опасност от Зика у нас, защото е зима и няма комари
Ангел Кунчев: Няма опасност от Зика у нас, защото е зима и няма комари
Тролей и два автомобила се сблъскаха в София
Тролей и два автомобила се сблъскаха в София