Номинираният от ГЕРБ за председател на КЗК Росен Желязков оттегли кандидатурата си днес по време на заседание на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм, която изслушва номинациите. Това ще доведе до нова криза при избора на нов състав на антимонополната комисия.

© БТА

Той обясни, че КЗК е независима и поставянето под съмнение на нейният състав и функциониране рушат значението и парализират възможността за ефективно реализиране на политиките в областта на конкуренцията.

„Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг. Заявявам оттеглям участието си като избор на председател. Основният мотив е, че не търся служебна победа. Отказвам да се състезавам сам със себе си. Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата. ... Вярвам, че политика трябва да е честна игра, а не политиканска игричка“, каза Росен Желязков.

Той уточни, че решението му е лично и независимо.

Действито на Желязков доведе до отлагане на заседанието на Комисията по Икономическа политика отложи заседанието и това вероятно ще доведе до отлагането на избора на нов състав на КЗК. Според Мартин Димитров трябва да започне нова процедура.

„Нелогично е да бъдат избирани само членове и заместник-председател на КЗК без кандидатура за председател. Моето лично мнение е, че в една такава ситуация няма друг ход, освен да бъде започната нова процедура“, каза М.Димитров пред журналисти.

Изборът на нов състав на КЗК стана повод за размяна на остри реплики между Радан Кънев и премиера Бойко Борисов. След това министър-председателят поиска ГЕРБ да не участва в процедурата или тя да бъде прекратена. Въпреки това във вторник управляващата коалиция взе решение изборът да се проведе.