НОВИНИ

Роскосмос очаква пилотирани полети до Марс не по-рано от 2050 г.

Пилотирани полети до Марс ще бъдат възможни едва към 2050 г. при съвременното развитие на технологиите в ракетостроенето и усвояването на космоса. Това заяви официалният представител на Роскосмос Игор Буренков.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:50, 25.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още
роскосмос очаква пилотирани полети марс рано 2050

"Изследвания се извършват непрестанно в различни страни по света - каза той. - Възможни са нови открития, но днешното развитие на техниката навежда на мисълта, че ще можем да стигнем до Марс около 2050 г."

По думите му, погледнато от технологична гледна точка, до Марс могат да стигнат единствено космически апарати, докато същевременно живи същества са неспособни да извършат подобно пътешествие, погледнато от гледище на защитата им. Именно със свързани със защитата въпроси в момента се занимават в Роскосмос съвместно с Международната космическа станция и Европейската космическа агенция (ЕКА) в рамките на мисията "ЕкзоМарс 2016".

Руско-европейската мисия "ЕкзоМарс 2016" бе изстреляна от космодрума Байконур с ракета-носител "Протон-М" на 14 март. В състава на мисията влязоха апаратът TGO (Trace Gas Orbiter) и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели". Апаратите стигнаха до Червената планета през октомври. Орбитналният модул TGO, предназначен за изследване състава на атмосферата и разпределението на водния лед на марсианската повърхност, и "Скиапарели" успешно се разделиха на 16 октомври. Връзката със спускаемия апарат бе прекъсната на 19 октомври, по време на спускането му към марсианската повърхност.

На 22 октомври ЕКА официално потвърди, че "Скиапарели" се е разбил при кацането си на Марс.

Вторият етап от мисията "ЕкзоМарс" първоначално бе планиран за 2018 г., но впоследствие бе пренасрочен за 2020 г. За този стадий на проекта е предвидено отправяне на руска спускаема платформа и европейски марсоход към Червената планета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оперативно съвещание в Министерски съвет заради обстановката в Харманли
Оперативно съвещание в Министерски съвет заради обстановката в Харманли
Три жертви при три тежки катастрофи край Вакарел
Три жертви при три тежки катастрофи край Вакарел