НОВИНИ

Олег Сафонов: Всеки руснак се чувства като у дома си в България

Русия не смята да ограничава пътуванията на гражданите си в чужбина, с изключение на вече въведените ограничения. Това съобщи в интервю за БНТ председателят на държавната агенция "Ростуризъм" Олег Сафонов. В София днес той се срещна с министъра на туризма Николина Ангелкова, като и двамата изразиха положителни очаквания за увеличаване на туристическия поток от Русия към България. Как България ще привлича повече руски туристи - репортаж на Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
20:17, 27.01.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Председателят на "Ростуризъм" Олег Сафонов е за първи път в България. Не крие приятната си изненада от забележителностите на София, и особено тези, свързани с общата българо-руска история. Пред БНТ Сафонов казва, че в България всеки руснак се чувства като у дома си, вижда много добри условия за увеличаване на туристическия поток.

Олег Сафонов, председател на "Ростуризъм": Сега са спрени авиационните съобщения на Русия с Египет, прекратени са отношенията в туристическия отрасъл с Турция. Затова действително за нашите туристи сега България е едно от интересните места. Дестинация, много близка по език, и по история, и по дух. Много е важно да се разкажат и покажат възможностите на България.

Министър Ангелкова и Олег Сафонов са обсъдили активизирането на детския и плажния туризъм, както и на туризма , свързан с културата, историята, религиите. България е била поканена да участва в четири туристически форума в Русия, където да представи конкретните си възможности.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Обикновено през последните години сме посрещали между 500 000-700 000 туристи годишно, като миналата година имаше спад, но се надявам тази година да оправдаем очакванията на някои големи руски туроператори, които съобщиха, че е възможен до 30 процента ръст за дестинацията България. Имаме такава възможност, имаме този капацитет.

За да привлече повече руски туристи, туристическият бранш вече е заявил, че ще направи финансови отстъпки в туристическите пакети. България подготвя и специални визови облекчения.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Едно от тях, което мога да съобщя, това е, разбира се, издаването на безплатни визи за деца до 16 години, които идват в България за ученически лагери, спортна активност. Остават и облекченията от миналата година.

Руската държава от своя страна не смята допълнително да ограничава пътуванията в чужбина с изключение на вече въведените за служителите в някои силови структури.

Олег Сафонов, председател на "Ростуризъм": Една от основните ни задачи е осигуряване безопасността на туристите ни. Смятаме, че България е стабилна страна, където има високо ниво на сигурност. Никакви допълнителни ограничения не се планират, нашите граждани имат право да почиват, където поискат".

В рамките на посещението си Олег Сафонов се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, както и с кметовете на няколко черноморски града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един от най-успешните музиканти в Холивуд - Конрад Поуп пристигна у нас
Един от най-успешните музиканти в Холивуд - Конрад Поуп пристигна у нас
Доброволци или полиция да пазят хората в селата?
Доброволци или полиция да пазят хората в селата?