НОВИНИ

Роумингът за Западните Балкани ще отпадне напълно през 2021 г.

През 2021 г. роумингът в шестте държави от Западните Балкани ще отпадне напълно, а следващият етап е намаляване на цените на обажданията и трансфера на данни между ЕС и Западните Балкани. Това каза в Брюксел българският комисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която откри първия диалог за цифровите технологии между Европейския съюз и страните от Западните Балкани. Вижте повече подробности от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:24, 09.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

За по-малко от година цифровата програма за Западните Балкани даде реални резултати. От 1 юли тази година влезе в сила регионалното споразумение за намаляване на цените на роуминга в Северна Македония, Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово.

Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровото общество и цифровата икономика: Напомням, намаление на цените на изходящи и входящи обаждания със 65 и 68%, а когато говорим за трансфер на дата, вече отиваме над 75%. Това, което предстои, 2021 г да имат и шестте държави в региона роуминг като у дома. Т.е отпадане на тарифите. Напомням, че тук искаме да го направим за три години и виждате, че сме в добра посока. За Европейския съюз това отне повече от 10 години.

Важна тема в диалога между ЕС и Западните Балкани е киберсигурността. Според министъра на информационното общество на Северна Македония напоследък страната става все по-атрактивна за киберпрестъпниците.

Дамян Манчевски - министър на информационното общество и администрацията на Северна Македония: Откакто се приближаваме към НАТО - надяваме ме се през декември да станем член и се приближаваме към започването на преговори с ЕС, все повече ставаме обект на кибератаки. И тук става въпрос не само за атаки срещу институциите, но тук говорим и за киберпрестъпността в частния сектор. Няма конкретен извод, откъдето издат заканите, но най-общо казано ставаме все по-атрактивни за нападения и затова трябва да мислим и за отбрана.

Северна Македония ще създаде първата в региона академия по киберкисурност. До края на юли Европейската комисия ще отпусне 8 милиона евро за нов проект за шестте държави, свързан с разработването на механизъм, който да им позволи да реагират бързо в ситуация на кибератаки и кризи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Uber ще предлага хеликоптерна услуга от летище Кенеди до Манхатън
"Uber" ще предлага хеликоптерна услуга от летище "Кенеди" до Манхатън
Българи източвали банкомати във Франция
Българи източвали банкомати във Франция