Картофопроизводителите в Клисура отчитат по-слаба реколта тази година. Това стана ясно по време на традиционния празник на картофа, на който е домакин подбалканският град. Според тях причината е, че много от местните хора са започнали да отглеждат етерично маслената култура - маслодайна роза. Липсата на дъждове също е довело до по-ниските добиви.

Клисура, Карлово

Отглеждането на картоф е основен поминък за местните хора от десетилетия, тъй като в района на Клисура е подходящ климатът и почвата е благоприятна. Картофопроизводителите отчитат спад с около 200-300 кг. на декар.

Кръстьо Чуков, производител на картофи: Тази година не съм доволен, защото имах начин да се полива, ама не можах. Иначе друга година, като го поливаш много повече, изилза. От този от половин декар примерно изкарахме някъде към 500-600 кг.

Въпреки че вече има много земеделски производители в града, които са започнали да отглеждат рози, картофопроизводителите вярват, че техният дългогодишен поминък няма да изчезне и ще продължи да бъде тяхното препитание.

Тошка Атанасова: Розите са временни - два месеца, три да речем, а картофът - цяла зима какво ще се яде...
Лалка Петкова: С един картоф можеш да се наядеш.

Пазарът на картофи в Клисура бе открит по време на традиционния празник, който се чества всяка година. Производителите на най-дребната земеделска култура у нас предложиха различни сортове. Цените за килограм варираха от 0.50 до 0.70 лв.

Пламен Копчев: Това е най-вкусния картоф и винаги тука е традиция да се купуват картофи. Точно планински, точно клисурски.

Беше представена кулинарна изложба с интересни изделия и ястия изработени от високоуважаваната култура.