НОВИНИ

Розопроизводители протестираха и блокираха пътища заради ниска изкупна цена

Розопроизводителите от Подбалкана и Пазарджишко протестираха и блокираха пътища заради ниската изкупна цена. Земеделският министър се срещна с протестиращите от община Карлово и обясни, че свръхпроизводството на розово масло през миналата година е повлияло на изкупната цена през тази. Държавата ще осигури финансов ресурс, за да субсидира розопроизводителите.

bnt avatar logo
от Станислава Цветанова
19:06, 19.05.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Днес с жива верига розопроизводители затвориха пътя Карлово - Пловдив край Баня, след като вчера блокираха пътя София - Бургас. В знак на протест производителите отказаха да продават и поискаха цена не по-ниска от 2.50 лв. за килограм - не само за кампания 2018-та, но и за в бъдеще.

Николета Николова: Дългогодишни розопроизводители вчера в отчаянието си просто минаха розите и ги унищожиха.

От вчера преработвателите отказват да изкупуват цвета, а цената от 2.50 в началото на кампанията е спаднала драстично до 1.60 за кг, което ги обрича на големи загуби

Нулева година просто, не може да изкараме нищо....всичко капе, това не може да го възстановиш три дни.
Големите производители на рози 200-300 дка - те са в същия картел, с розоварните работят.


;

Министърът на земеделието покани кметове и розопроизводители от Карлово утре на среща с всички преработватели, за да обсъдят възможностите за изкупуване на розовия цвят, тъй като имало малки производители, които нямат сключени договори с фирмите, които изкупуват.

Румен Порожанов - министър на земеделието - Минимална изкупна цена не може да има. Розовият цвят има своята себестойност, нормално е всеки производител да получи цена, която да има и норма на рентабилност, норма на печалба. Помощ "деминимис" поемам да бъде платена на розопроизводителите.

За повече от час розопроизводители от община Брацигово блокираха и пътя Пещера - Пловдив. Движението се отклоняваше по обходни маршрути, в Карловско се образуваха километрични опашки. Протестиращите се заканиха, че ще продължат с протестите, ако исканията им не бъдат чути и утре не се постигне договореност с преработвателите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенербахче срещу Реал (Мадрид) е финалът на Евролигата (видео)
Фенербахче срещу Реал (Мадрид) е финалът на Евролигата (видео)
Каракачанов: България няма ясна концепция за работа с общностите си в чужбина
Каракачанов: България няма ясна концепция за работа с общностите си в чужбина