НОВИНИ

Розопроизводители в Казанлък отново излязоха на протест​

Розопроизводители от Казанлък отново излязоха на протест срещу ниските изкупни цени на розовия цвят. Според тях цената за килограм цвят е обидна защото е малко над 1 лев. Производителите затвориха за кратко пътя Стара Загора -Казанлък

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
12:08, 22.05.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Според розопроизводителите тазгодишната кампания е провалена. Розите съхнат, а преработвателите отказват да ги изкупуват. Килограм набран розов цвят към момента се заплаща за 1, 60 лв, което не може да покрие направените разходите на земеделците.

Първо протестираме заради ниската изкупна цена. Второ - дали ще ни вземат цвета. Крайно време вече е тая държава да си влезе в ролята на държава и да има защитни цени.
Някъде към 1,60 -1,80 е изкупната, а по 1-1,20 даваме на розоберачите. За нас какво остава като махнем нашите разходи. Какво да правим, какво да сеем, взимаме трактора и догодина младите рози айде...

Розопроизводителите имат подозрения, че има договорка между дестилериите за ниските цени, което ги обрича на фалит. Те нямат пари дори да плащат на розоберачите.

Вече не знам от кой приятел да ходя и да се моля. Всяка вечер звъня на тоя и оня: "Спаси ме".

Розопроизводителите настояха, за да не се стига до такива ситуации, спешно да бъде изработен Закон за розата, който да изисква предварителни договори за изкупуване на суровината и контрол по цялата верига.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арести в КАТ-Благоевград. Задържан е и директорът на Пътна полиция
Арести в КАТ-Благоевград. Задържан е и директорът на "Пътна полиция"
Австралийски архиепископ прикривал сексуални злоупотреби с деца
Австралийски архиепископ прикривал сексуални злоупотреби с деца