НОВИНИ

Розовият кралски диамант Мазарен излиза на търг 130 години по-късно

Розовият диамант Le Grand Mazarin от 19,07 карата, който е принадлежал на френската монархия ще бъде предложен на традиционните ноемврийски продажби на бижута от висок клас в Женева, съобщи "Кристис" в сряда.

bnt avatar logo
от БГНЕС
09:19, 18.10.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Още
розовият кралски диамант мазарен излиза търг 130 години късно

„Легендарния розов диамант от 19 карата е уникален свидетел на историята на Франция. По време на своите 250 години във френската хазна, той е с ред украшенията на четирима крале, четири кралици, двама императори и две императрици, започвайки с "краля - слънце" Луи XIV ", обясни президентът на „Кристис” за Европа и Азия Франсоа Кюриел в свое изявление.

За първи път диамантът е описан в списъка сред богатствата на кардинал Мадзарини, италиански дипломат и политик, който управлява във Франция в качеството си на министър-председател при царуването на Луи XIII и Луи XIV като Мазарен. Преди да умре през 1661 г. кардиналът предава диаманта на крал Луи XIV заедно с други свои известни диаманти.

След това розовият диамант остава за 225 години сред бижутата на короната, включително и при император Наполеон, Луи XVIII, Наполеон III и императрица Йожени. По-късно е продаден на търг и принадлежи на известния френски бижутер Фредерик Бушрон и на барон фон Дервие. В момента е собственост на частен колекционер, чието име не се разкрива.

Камъкът, който идва от мините на Голконда в южната част на Индия, ще бъде предложен за продажба на търг на 14 ноември в Женева. Цената му се очаква да варира между 6 милиона и 9 милиона долара (от 5,1 до 7,7 милиона евро), според прогнозите на „Кристис”.

"Голяма чест е да го представим на пазара, тъй като той е бил продаден на търг преди 130 години", каза Раул Кадахия - директор на отдела за бижута в „Кристис”. И едва за втори път розовият диамант е за продажба след известния търг на кралските бижута през 1887 година.

През 1870 г., когато пада Втората империя, императрица Йожени последва съпруга си Наполеон в изгнание в Англия, оставяйки в Париж по-голямата част от своите бижута. Седемнадесет години по-късно, през 1887, френското правителство продава предмети, принадлежали на короната на Франция и продава на търг, включително скъпоценни камъни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Летище София върна стотици загубени вещи на техните собственици
​Летище София върна стотици загубени вещи на техните собственици
Между 10-15 на сто сред младите в България са потърпевши от трафик на хора
Между 10-15 на сто сред младите в България са потърпевши от трафик на хора