НОВИНИ

Парите за здраве в Бюджет 2020 - изводите на експертите

Правителството заедно с една от работодателните организации одобриха парите за здраве в Бюджет 2020 г. Синдикатите са против, те имат своите основания. По темата в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" разговаряха д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог, бивш здравен министър, и д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов". Вижте във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 26.10.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Приходната част се определя от това колко всеки от нас внася за здраве и колко държавата внася за здраве, осигурявайки част от групите, които по закон не плащат сами здравни осигуровки, но здравето и парите в системата на здравеопазване, които се дават за дейност, вече са функция на това как ще бъде разпределена разходната част на бюджета към лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ, каза д-р Таня Андреева.

Д-р Таня Андреева, акушер-гинеколог, бивш здравен министър: Точно там си проличава каква политика, какви философия иска да разгърне и касата, и Министерството на здравеопазването, макар и непряко да участва в договарянето на националния рамков договор и там всъщност ние ще видим дали отново тази увеличена приходна част ще бъде разпределена пропорционално, както и досега, т.е. половината ще отиде за болнична помощ, останалите ще се разпределят за извънболнична - за дентална, за лекарства и т.н. или ще има нова философия, каквато според мен трябва да има.

Парите не са малко от гледна точка на личния джоб на хората, но от гледна точка на държавата като цяло те са ужасяващо малко, каза д-р Спас Спасков. Той подчерта, че е много важно ние да знаем срещу тези пари какво може да се извърши.

Д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов": В Германия разходът на глава от населението за здравеопазване е около 4 000 евро. Тук ще бъде някъде от порядъка на 350 евро сега.

Той определи разликата като "главоломна".

Д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов": Ние трябва да се съобразим с тези налични пари какво може да се даде като здравеопазване и нашите надежди да не бъдат безкрайни.

Единият вариант е повече пари за извънболничната помощ, другият вариант е в големите болници да постъпят значително повече пари. Така че недоволни са всички, които искат повече, а няма как да го получат, заяви д-р Спасков.

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маргарита Хранова за новата си песен Когато
Маргарита Хранова за новата си песен "Когато"
Как трябва и как не трябва да се снимат политиците?
Как трябва и как не трябва да се снимат политиците?