НОВИНИ

Ръст с 30% на продажбите на имоти в Банско отчитат брокери

С 30% повече имоти са продадени през тази година в Банско. В другите два големи български курорта – Боровец и Пампорово, ръстът е на половина. Много от руснаците, които преди години са купили имоти в Банско сега ги продават и напускат курортния град, в закупуване на жилища там са все повече българи, казват брокери. Причината – Банско става все по-привлекателен, защото се утвърждава като целогодишен курорт.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Миглена Медарова
19:32, 03.12.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

По време на строителния бум в Банско през 2006 година, цената на квадратен метър е била между 800-1000 евро. Днес обаче, брокери признават, че продават под реалната себестойност на имота.

Най-търсените имоти в Банско са жилища между 60 и 70 кв. метра в затворен комплекс, а цената достига между 20 000 и 25 000 евро.

Спаска Юручка – брокер на недвижими имоти в Банско: Варират от 200 евро до 500 евро на квадрат, зависи от комплекса. Но в момента най-определящо за цената е годишната такса за обслужване в самия комплекс.

Ръстът на продажбите се дължи и на факта, че все повече руски граждани, които бяха изкупили голям част от апартаментите в Банско продават собствеността си и напускат България.

Георги Малчов: Не искат да имат да имат в България апартаменти, което е адски неприятно за нас. - Защо? Защото са толерантни, лоялни, плащат си, всичко точно.
Спаска Юручка – брокер на недвижими имоти в Банско: Примерно, ако те продадат за 20 000 евро нещо, те взимат три пъти повече в рубли. Просто играят с валутния курс. Но основната причина те да спрат да купуват е обезценяването на рублата.

За сметка на отлива на руски граждани, все повече българи влагат средства в закупуването на жилищни имоти в Банско.

Спаска Юручка – брокер на недвижими имоти в Банско: В сравнение с другите градове в България, Банско е мястото, където получаваш за по-малко пари – повече. Да не говорим, че Банско в последните години вече се разраства и като целогодишен курорт.

В последните пет години цените на жилищата в Банско са ниски, но стабилни, казват още брокери. Средно на месец се продават между 8-10 имота, а търсенето е постоянно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арабски гражданин е организаторът на схемата за износ на лекарства
Арабски гражданин е организаторът на схемата за износ на лекарства
Бягане с ученически раници в очакване на решение за тяхното облекчаване
Бягане с ученически раници в очакване на решение за тяхното облекчаване