НОВИНИ

Ръст в потреблението на електричество заради жегите

Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между 7 и 17%, показват данните на Електроенергийния системен оператор. Експертите съветват да пестим ток не само заради очакваните по-високи сметки, но и за да се избегне претоварване на мрежите.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:10, 13.08.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

На много ток в момента произвежда атомната централа в Козлодуй - и двата ѝ блока са натоварени на 104%, показват данните на ЕСО. Големи количества ток идват от тецовете и слънчевите панели.

Заради жегите и масовото включване на охладителни уреди консумацията на ток се увеличава рязко в диапазона между 12 и 20 часа, показват данните на ЕСО. Увеличава се и износът, но място за притеснения няма, уверяват от държавната компания.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор: Засега нещата са напълно нормални, товарът в мрежата е около 4500 мегавата, и около 5500 мегавата е товарът на мрежата на количествата, които се изнасят от страната.

Средното натоварване на мрежата е далеч от пълния ѝ капацитет - около 30%, въпреки това обаче има участъци, които са критични, защото достигнат близки до максималните си товари.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор: В последните няколко години ЕСО извърши огромни инвестиции в регионите, които захранват Северното и Южното Черноморие на страната, мрежата е реконструирана, подновена, продължаваме да работим, но мога да кажа че гарантираме една добра сигурност на системата, качествено електрозахранване.

Въпреки това предстои подмяна на мрежата. Сред критичните точки е и самата София, защото мрежата не е проектирана за толкова много жители и ново строителство. Предстои укрепване на мрежата в Западните квартали.

Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор: Направили сме нашите разчети, работим по оптимизираме на мрежата, подсилваме където е необходимо, реконструираме подстанциите, реконструираме електропроводите.

Потребителите също може да помислят за пестене на тока.Например при използването на климатици.

Петър Костадинов, ЕВН: Ако външното тяло е на сянка, това намалява автоматично разхода на ток. чистенето на филтъра профилактично, това помага на вътрешното тяло на по-нормален режим на работа на самия климатик.

Доставките на ток съветват и при по-дълго отсъствие от дома си да записваме показанията на електромерите си, за да се избегнат спорове, както и да бъдат хванати евентуални кражби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затвориха част от АМ Струма заради пожар
Затвориха част от АМ "Струма" заради пожар
Протест срещу блокадата на пътя между Сливен и Ямбол
Протест срещу блокадата на пътя между Сливен и Ямбол