Рухна част от виадукта „Моранди“ на италианската автомагистрала А10 край Генуа. По данни на италианското МВР броят на жертвите е 11 души, но не е изключено той да нарасне предвид мащабите на трагедията. Най-вероятната причината за срутването на моста е удар от мълния, твърдят очевидци, цитирани от италианските медии. При срутването му са пострадали десетки коли. Под отломките са затрупани хора. В резултат на инцидента са повредени газови тръби и има изтичане на газ.

© twitter/poliziadistato

На мястото на трагедията работят спасители с кучета, които издирват затрупаните хора. Има линейки и пожарникари.

В момента на срутването на моста е имало около 20 автомобила, към момента от развалините са извадени двама оцелели. Спасителната операция продължава.

На фотографиите и видеото от мястото на събитието се вижда, че сред бетонните отломки има смачкани коли. Срутването е станало над железопътна линия, но има засегнати жилищни сгради, които се намират по съседство.

Движението по магистрала А10 и в двете посоки е спряно.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се "огромна трагедия".

Журналист от местният канал "Теледженова" каза за телевизия "Скай Ти Джи 24", че е видял поне осем-девет смачкани автомобила под отломките. "Картината е апокалиптична", добави журналистът.

Централната част на моста, който е кръстен на един от най-прочутите италиански архитекти Рикардо Моранди, фактически липсва. По предварителна информация липсва централния пилон. Причината за инцидента не е ясна.

Полицията уточни, че инцидентът е станал в условия на проливен дъжд.

Италианската осведомителна агенция АНСА поясни, че бетонният мост по магистрала А10 е рухнал от около 100 метра височина.

Движението по моста „Моранди“ винаги е много натоварено. Той играе важна роля за осъществяване на транспортните връзки с Франция и с летището на Генуа. Мостът е построен през 60-те години на миналия век и е ремонтиран многократно.