НОВИНИ

Румен Овчаров за ЧЕЗ: Българската държава трябва да си влезе в ролята

Това заяви в студиото на „Още от деня“ Румен Овчаров - министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Станишев“, енергиен министър в кабинета „Виденов“ в момента и член на Националния съвет на БСП. Той допълни, че в лицето на КЕВР държавата трябва да изиска „ясна и категорична информация какво и как се продава“.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 15.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

КЕВР може да използва текстове, които касаят сигурността на снабдяването, живота на хората и националната сигурност, заяви Румен Овчаров.

Румен Овчаров: София, столицата на България, се електроснабдява от ЧЕЗ, тук са и държавните институции.

Той отбеляза, че е важен въпросът кой е купувачът, кой осигурява финансирането, кой ще връща кредитите и каква е ролята на българската държава, допълни той. По думите му това е четвъртото дружество в България с най-голям паричен поток с печалба от 30 млн. за миналата година.

Румен Овчаров: Изведнъж идва някой и казва: „Аз ще купя това дружество и ще взема кредити“.

Той заяви, че държавните институции са длъжни да спрат сделката, като цитира чл. 92 от наредба №3 за Лицензиране на дейностите в енергетиката. По думите му ЧЕЗ иска „да избяга от България“. Румен Овчаров припомни, че той е бил против продажбата на електроразпределителните дружества.

Той определи сделката с ЧЕЗ като „недостатъчно“ обмислена.

Румен Овчаров: Тази сделка е нефинансируема по начина, по който се опитват да ни убедят. И самите нови собственици ще изпаднат в изключително тежка ситуация. Или банките, които са ги кредитирали, ще фалират, защото те включително и с печалбите на ЧЕЗ в България не могат да изплащат кредита.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Новата стратегия за национална сигурност - ГЕРБ срещу БСП
В „Още от деня“: Новата стратегия за национална сигурност - ГЕРБ срещу БСП
Река Студена остави под вода 6 хиляди декара земеделски земи в село Караманово
Река Студена остави под вода 6 хиляди декара земеделски земи в село Караманово