НОВИНИ

Румен Петков: От ЕК имаме мандат за строителството на АЕЦ "Белене"

От ЕК имаме мандат за строителство на АЕЦ "Белене", опитват се да възпрепятстват стратегически за България проект. В момента в критичните момента внасяме ток, вместо да изнасяме, да транзитираме газ. Сега сме изправени през унизителната перспектива да купуваме руски газ през Турция. Това коментира лидерът на АБВ Румен Петков в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 25.11.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Според него България трябва да спре да се съобразява с чужди интереси. "НАТО-вска Турция и НАТО-вска Унгария строят реактори", каза Петков.

Лидерът на АБВ каза, че се правят грозни внушения вече 20 години. Президентът Първанов и премирър Сакскуборготски наложиха строежа на втора централа и преминаването на газопровод през страната, коментира Петков.

Според него през последните години никой не говори за евроатлантически ценности, като реакцията около убийството на журналиста Хашоги е показателен по темата.

Голямото предизвикателство е да бъде гарантирано спокойствието и сигурността на стратегическия инвеститор. Има интерес от Китай, Франция и Русия, внушението, че не ни трябва, по същество изгони най-големите инвеститори. Българските власти трябва да кажат, че българският национален интерес ни задължава да преминем към действия, гарантиращи необратимостта на проекта АЕЦ "Белене". Второто е, че втората тръба на "Турски поток" трябва да преминава през България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха Националните правосъдни награди
Връчиха Националните правосъдни награди
Софийският университет Св. Климент Охридски чества патронния си празник
Софийският университет "Св. Климент Охридски" чества патронния си празник