НОВИНИ

Румен Петков: По-близо сме до обща кандидатура с БСП

Категорично сме по-близо до обща кандидатура за президент с БСП, всеки извървя своя път, всеки със своите отговорности. Това коментира пред журналисти зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Всичко, което надживяхме, надявам се да е за добро, допълни той.

bnt avatar logo
от БТА
14:56, 08.08.2016
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
румен петков близо сме обща кандидатура бсп

Петков припомни, че преди две седмици АБВ са заявили готовност да преговарят за общи кандидати с левицата. Нашите са Първанов и Калфин - не считайте, че АБВ е функция на БСП, подчерта на пресконференцията зам.-председателят на партията.

Ген. Румен Радев, една от номинациите на социалистическата партия, той определи като един изключително подготвен и достоен човек. Петков обаче не пожела да отговори дали формацията на Георги Първанов би застанала зад Мая Манолова или друга чисто партийна кандидатура на социалистите.

БСП преживява тежък период, Корнелия Нинова оглави партията в труден етап от политическа и организационна гледна точка - така Румен Петков разглежда казуса "Стефан Данаилов - Мая Манолова". Надявам се, посочи той, че БСП ще намери не просто средствата да се успокоят нещата, а да бъдат мобилизирани избирателите вътре в самата БСП.

Зам.-председателят на АБВ представи и позицията на формацията относно отговора на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на писмото на премиера Бойко Борисов за положението в енергийния отрасъл у нас.

По думите на Румен Петков от него е видно, че ЕК не е възпрепятствала изграждането на нова ядрена мощност на АЕЦ "Белене". Това ставало ясно, според него, от написаното от Юнкер, че ЕК зачита правото на България да определя своя енергиен микс. В резултат възниквали въпроси защо въпреки че комисията не е поставяла въпросителни, през 2009 г. кабинетът "Станишев" е спрял изграждането на проекта, а по-късно - през 2012 г., Бойко Борисов и правителството му обявиха "Белене" за гьол, а Народното събрание гласува за прекратяване на проекта.

Според АБВ важното е какви мерки ще предприеме правителството сега, за да се преодолеят щетите от предишни управления. От партията на Георги Първанов са готови да участват в търсенето и намирането на силни решения. Такова било най-бързо рестартиране на проекта.

Произведеното оборудване без "Атомстройекспорт" не може да бъде продадено, заяви Петков. Притесненията на АБВ били, че страната ни влиза в стадий, който е трябвало да бъде изживян 2007-2008 г. - работни групи, които правят оценка на потенциала на такъв проект. Българското правителство трябва да гарантира участието на държавата в АЕЦ "Белене" и да се търси сериозен инвеститор, който да се съобрази с нашия национален интерес, препоръчват от АБВ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган: Ако ЕС не удовлетвори исканията ни, реадмисията няма да бъде възможна
Ердоган: Ако ЕС не удовлетвори исканията ни, реадмисията няма да бъде възможна
Авиокомпания Делта спря всичките си полети в САЩ
Авиокомпания "Делта" спря всичките си полети в САЩ