НОВИНИ

Румен Порожанов за протеста на земеделците: Ние намерихме доброто решение

Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че вчера е намерено добро решение за регистрацията на земеделските производители като потребители, а не като търговци на гориво, с което се отмени и предвиденият им протест.Той отбеляза, че са възложени проверки на храните преди празниците, както и за двойния стандарт на храните. Министърът изтъкна, че опасенията за състоянието на горите са основателни и отбеляза, че ще бъдат наложени нужните мерки за борбата с болестите по горите и пожарите. Порожанов коментира и случая с бедстващите коне в Осоговската планина и подчерта, че всички субсидии за собственика им са спрени, докато му се извършва проверка.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 03.04.2018
Чете се за: 02:07 мин.
У нас

Вчера, след едночасова среща при премиера Бойко Борисов, земеделският министър Румен Порожанов, вносителя на промените в Закона за горивата Емил Димитров и земеделски производители, беше постигната договореност: в закона земеделците няма да бъдат вписвани като търговци, а като потребители на гориво. На пръв поглед малка промяна, но пък водеща до доста промени в работата на земеделците.

Законът е принуждавал земеделските производители да се регистрират като търговци на гориво, което води до допълнителни тежести и изисквания, заяви министър Порожанов.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Всеки един земеделски производител, работейки като краен потребител на гориво, няма финансов интерес да се занимава с контрабанда на гориво.

Порожанов изтъкна, че държавата дава значителна отстъпка от акциза на гориво, което обезмисля да се използват контрабандни горива.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Контролът го има, санкциите трябва да бъдат много сериозни. Този закон е изключително важен за борбата с контрабандата на горивата, но тя трябва да е съсредоточена там, откъдето те влизат.

Министърът на земеделието поздрави земеделския бранш за професионалния му подход към защитата на позицията му и допълни, че дори да е имало опит за политизиране на протеста, земеделските производители са достатъчно зрели да не се поддават на подобен натиск. Порожанов отбеляза, че ако представители на земеделското министерство са били поканени на обсъжданията на закона, неразбирането е щяло да бъде избегнато.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Ние намерихме доброто решение, което смятам, че е справедливо.
;

За случая с бедстващите коне в Осоговската планина Порожанов коментира, че до момента са открити само три умрели животни, но това в никакъв случай не оправдава поведението на този земеделски производител. По думите на земеделския министър собственикът на конете е трябвало да съгласува пашуването на животните с ветеринарен лекар и да не ги оставя безпризорни. Земеделският министър изтъкна, че това не е единственият случай на безпризорни коне в планините.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Стартирали сме проверка от миналата седмица на абсолютно всички животновъдни обекти, в които има регистрирани коне. Първо за изискванията на наредбата за животновъден обект и второ за това къде са животните, какво е тяхното движение.

Порожанов обясни, че в конкретния случай става дума за рядка порода коне, които получават около 140 евро субсидиране на животно за година. Той допълни, че са спрени всички субсидии на собственика на конете, а когато проверката се завърши, ще се прецени кои плащания да му бъдат възстановени.

;

Текат проверки на множество видове храни преди празниците, увери Порожанов. Според него е хубаво, че цените на българското агнешко са добри в пиковия сезон за консумацията му, но не можа да коментира или потвърди съобщенията, че вносното агнешко месо е по-евтино от българското.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Утре имаме среща с част от овцевъдите и сме направили анализи, които ще коментираме с тях.

В Гърция субсидиите са формално по-големи, защото се заплаща на база ферма, а не на база площ като в България, заяви министър Порожанов. Ако един фермер се занимава с различни животни, това също се калкулира в субсидията. Плащането субсидии на площ в България е правилно за страната, заяви Порожанов, като отбеляза, че вчера са изплатени малко над 100 млн. лв.

Той изтъкна, че се очаква евросубсидиите за земеделие да намалеят, но ако вноските на страните-членки се увеличат с предвидените 0,1% от БВП земеделската и кохезионната политика в Европа няма да пострада.

Земеделският министър заяви, че са извършени допълнителни проверки за двойния стандарт при храните и са констатирани „фрапиращо“ по-високи цени на хранителни продукти. В момента текат и анализи на състава на храните. Порожанов увери, че предстои да се разработи методология за проверка на качеството на храните, но това е трудоемко начинание.

Порожанов призна, че е имало пропуск в спешните мерки с корояда и болестите по горите и опасенията на хората са основателни, но от миналата година е съставен кризисен щаб по въпроса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благородство: Семейство от Германия подари дрехи за деца от шест села
Благородство: Семейство от Германия подари дрехи за деца от шест села
Владимир Владимиров:Очакваме в края на мандата на кабинета нови мотрисни влакове
Владимир Владимиров:Очакваме в края на мандата на кабинета нови мотрисни влакове