Близо 2,5 млрд. лв. са постъпили по сметките на земеделските производители у нас през тази година по линия на различни мерки и схеми. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на заключителна конференция за работата в сектора. По думите му миналата година е имало частични забавяния при някои плащания, но сега това е избегнато. Според министър Порожанов 2019 г. ще продължи да бъде трудна за животновъдния сектор, като основни проблеми се очакват в овцевъдството.

Тази година фонд "Земеделие" е изплатил над 630 млн. лв. директни плащания на 58 000 производители у нас. Броят на подадените заявления е по-малък в сравнение с миналата година, но площите са същите. Обяснението е с окрупняването на земята. През 2018 г. вече има одобрени и две нови помощи в сектора.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Едната е за малките мандри, другата е за сертификата, който производителите на плодове и зеленчуци трябва да притежават, за да продават в големите вериги. И в двете схеми предвиждаме до 50% покриване на разходите.

Не се очаква загуба на пари по програмата за развитие на селските райони. От министерството обаче предупредиха, че 2019 г. ще бъде трудна за животновъдите, най-вече за овцевъдите. Цените на фуражите растат покрай цените на зърното, а и има проблеми при реализацията на продукцията. Затова през януари е насрочена среща с животновъди и преработватели.

Намалиха таксата за изследване на дивечово месо за африканска чума

Намалиха таксата за изследване на дивечово месо за африканска чума

Българската агенцията по безопасност на храните намали таксата за изследване на дивечово месо за наличие на трихинелоза и африканска чума. Вместо 12 л...

Продължава и борбата с болестите по животните.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Надявам се да приключим темата с болестите по дребните преживни животни в Югоизточна България. Другата болест - африканска чума по свинете, обаче съвсем не е отминала. Така че темата отново ще бъде актуална за съжаление.

Според Румен Порожанов това, което министерството не е успяло да направи тази година, е да бъде приет Законът за градушките. Намеренията са през януари той да бъде предложен в Министерски съвет.