НОВИНИ

Румен Порожанов: Над 60 млн. литра е износът на вино от България

Над 60 млн. литра е износът на вино от България. Пазарите са основно Китай, Русия, Сащ и Румъния. Това съобщи в Свиленград министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. В местността "Бялата пръст" край Свиленград заедно с директора на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев, министърът участва в традиционния ритуал по зарязване на лозята по случай Трифон Зарезан.

bnt avatar logo
от Ваня Петкова
20:34, 14.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Между 110 до 120 млн. литра е годишната консумация на вино в България. В тази статистика се включва и домашно произведеното.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: Имаме над 60 000 хектара или над 600 000 дка лозя, миналата година са нараснали с 14 000, не без помощта на програмите за преструктуриране, програмата, в която сега започнахме нов 5-годишен период, тя е с бюджет от 133 млн. евро или близо 27 млн. евро всяка година.

Новото в тези програми е, че освен преструктуриране на лозовите масиви, по идея на бранша са заложени и мерки като застраховки и инвестиции. Те са до 600 000 евро, което дава възможност да се направят подобрения в избите, уточни министър Порожанов. Според него, виненият отрасъл стои стабилно на пазара, за което говори и чуждестранния интерес. От общо 266 винарски изби, 72 са на чужди инвеститори.

Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите: От наша страна говоря държавата, независимо кои са институциите, независимо кои са министрите, този бранш винаги е подпомаган, да той стои стабилно и на пазара и се надяваме той да продължи да стои така.

След по-слабата реколта и проблемите около изкупуването на гроздето миналата година, сега земеделският министър е оптимист и не очаква затруднения тази есен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичният общински съвет промени наредбата за прием в детските градини
Столичният общински съвет промени наредбата за прием в детските градини
Мария Габриел: ЕС отделя ​2 млрд. евро за киберсигурност
Мария Габриел: ЕС отделя ​2 млрд. евро за киберсигурност