НОВИНИ

Румен Порожанов: Реколтата за 2017 г. е изключително добра

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че реколтата за 2017 г. е изключително добра. Има и рекордна реколта от пшеница 5,9 млн., тона и осигурен хлебен баланс, а до 1 млн. тон се потребява за българското население, останалото е за износ. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който представи приоритетите в програмата на правителството в сектор „Земеделие, храни, рибарство и гори“ и направи отчет за първите 100 дни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:55, 31.08.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
румен порожанов реколтата 2017 изключително добра

"Сами се палим и сами се гасим, но гасенето струва много пари, струва природа и много усилия за възстановяване след това." Имало е и по-тежки години на пожари, коментира Порожанов. Независимо от действията, които се направиха, над 95% от източниците на пожарите са човешкия фактор, а не късо съединение, категоричен бе той.

Румен Порожанов коментира, че приоритетите на МЗХГ са – устойчив и конкурентен пазар на земеделието, устойчиво управление на горите, развитие на сектор рибарство и нова обща селскостопанска политика след 2020 г.

Той заяви, че основните цели са в налагане на инвестиционни мерки, които да развиват българското производство. „Запазването на нивото на финансиране е изключително важно, за да остане конкурентноспособно българското и европейско земеделие с това в третия свят. Темата за бюджета ще бъде на ниво министри. Темата за запазване на нивото на финансиране ще бъде водеща“, увери ресорният министър.

Като друга сериозна тема той определи борбата с градушките. За сфера животновъдство изплатената извънредна помощ е от близо 11 млн. лв. Предстои плащане по de minimis, както и авансово плащане на предходната национална помощ след 15 октомври.

Относно двойствения стандарт за храните в ЕС, Порожанов припомни, че темата се дебатира на ниво ЕК. Не на последно място са извършени над 60 000 проверки за незаконна сеч и дърводобив. „Задържали сме дървесина, превозни средства и инструменти за рязане. Временни контролни горски пунктове бяха разкрити, които да контролират превозните средства, когато излизат от гората“, заяви още Порожанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на транспорта разпореди проверка на Wizz Air
Министърът на транспорта разпореди проверка на Wizz Air
Цацаров: Работи се по всички версии за изчезналия Адриан
Цацаров: Работи се по всички версии за изчезналия Адриан