НОВИНИ

Румен Порожанов за розопроизводството: Минималната изкупна цена е невъзможна

В студиото на „Денят започва“ земеделският министър Румен Порожанов заяви, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законодателна мярка, но допълни, че производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм качество и отношение между производители и дестилерии.Като основен проблем на розопроизводителите тази година той очерта свръхпроизводството. Според розопроизводители от с. Дъбене проблемът е в малкото дестилерии, а не в голямото производство.

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 21.05.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Основният проблем е в голямата реколта на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 40 000 дка., като очакваното количество е над 16 000 тона розов цвят, заяви Румен порожанов. Това надхвърля капацитета на розоварните, които трябва да го преработят, допълни той.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Чисто климатичните условия предположиха, че тази седмица е най-активна на розов цвят.

Проблемът е във възможността да се изкупи розовия цвят, а не в цените, отбеляза Порожанов, както и в големия брой земеделци, които нямат договори с дестилерии и не са регистрирани като земеделски стопани. В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет, а много от розовия цвят не се преработва, защото губи качествата си, ако не бъде обработен възможно най-бързо, допълни той.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Всеки производител има договори с големи купувачи от парфюмерийната промишленост. Един килограм розово масло се получава от около 3-3,5 тона розов цвят.
;

Не съм доволен от договорките със земеделския министър, заяви пред камерата на БНТ розопроизводителят Георги Делимаринов от с. Дъбене, но добра стъпка е приемането на законодателство. Той отбеляза, че в закона трябва да се вкара минимална изкупна цена - между 3,5 - 4,5 лв. на килограм розов цвят.

Производителят отбеляза, че реколтата е богата, но и розоварните са малко.

Георги Делимаринов, розопроизводител: Доколкото съм чувал, има розоварни, които не са отворени сега. Работят само 5-6 розоварни. Те зареждат няколко пъти, не един път на ден.

Друг розопроизводител не се съгласи с думите на министър Порожанов, че реколтата е твърде голяма.

Розопроизводителите край Стрелча отново ще протестират.

;

Дестилериите са между 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преработка тази година, отбеляза Порожанов. Той заяви, че ще се одобри помощ за регистрираните производителите на база декар, като помощта ще е малко под 1 лв. на декар или около 30 стотинки на килограм розов цвят.

Минималната изкупна цена е невъзможна мярка, заяви Порожанов. Трябва да се реграментира производството и да се сертифицират производителите, да се гарантира качеството на маслото, допълни той. Трябва да се регламентират и отношенията между дестилериите и розопроизводителите.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Земеделските производителите трябва да се регистрират и да сключват договори на светло, така че да гарантират реализацията си.

Той заяви, че вървят и други плащания към розопроизводителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лава от вулкана Килауеа продължава да се спуска зрелищно към Тихия океан
Лава от вулкана Килауеа продължава да се спуска зрелищно към Тихия океан
В резерват Сребърна вече гнездят и розови пеликани
В резерват "Сребърна" вече гнездят и розови пеликани