В студиото на „Денят започва“ земеделският министър Румен Порожанов заяви, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законодателна мярка, но допълни, че производството на маслодайна роза трябва да се регламентира откъм качество и отношение между производители и дестилерии.

Като основен проблем на розопроизводителите тази година той очерта свръхпроизводството. Според розопроизводители от с. Дъбене проблемът е в малкото дестилерии, а не в голямото производство.

Основният проблем е в голямата реколта на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 40 000 дка., като очакваното количество е над 16 000 тона розов цвят, заяви Румен порожанов. Това надхвърля капацитета на розоварните, които трябва да го преработят, допълни той.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Чисто климатичните условия предположиха, че тази седмица е най-активна на розов цвят.

Проблемът е във възможността да се изкупи розовия цвят, а не в цените, отбеляза Порожанов, както и в големия брой земеделци, които нямат договори с дестилерии и не са регистрирани като земеделски стопани. В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си капацитет, а много от розовия цвят не се преработва, защото губи качествата си, ако не бъде обработен възможно най-бързо, допълни той.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Всеки производител има договори с големи купувачи от парфюмерийната промишленост. Един килограм розово масло се получава от около 3-3,5 тона розов цвят.
След извънредната среща: Ще спрат ли протестите на розопроизводителите?

След извънредната среща: Ще спрат ли протестите на розопроизводителите?

Извънредна среща между розопроизводителите и земеделския министър. В резултат - протестите вероятно спират. Държавата поема ангажимент да подпомогне ф...

Не съм доволен от договорките със земеделския министър, заяви пред камерата на БНТ розопроизводителят Георги Делимаринов от с. Дъбене, но добра стъпка е приемането на законодателство. Той отбеляза, че в закона трябва да се вкара минимална изкупна цена - между 3,5 - 4,5 лв. на килограм розов цвят.

Производителят отбеляза, че реколтата е богата, но и розоварните са малко.

Георги Делимаринов, розопроизводител: Доколкото съм чувал, има розоварни, които не са отворени сега. Работят само 5-6 розоварни. Те зареждат няколко пъти, не един път на ден.

Друг розопроизводител не се съгласи с думите на министър Порожанов, че реколтата е твърде голяма.

Розопроизводителите край Стрелча отново ще протестират.

Дестилериите са между 30-40, а няколко имат налични количества розово масло и не са отворили за преработка тази година, отбеляза Порожанов. Той заяви, че ще се одобри помощ за регистрираните производителите на база декар, като помощта ще е малко под 1 лв. на декар или около 30 стотинки на килограм розов цвят.

Минималната изкупна цена е невъзможна мярка, заяви Порожанов. Трябва да се реграментира производството и да се сертифицират производителите, да се гарантира качеството на маслото, допълни той. Трябва да се регламентират и отношенията между дестилериите и розопроизводителите.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: Земеделските производителите трябва да се регистрират и да сключват договори на светло, така че да гарантират реализацията си.

Той заяви, че вървят и други плащания към розопроизводителите.

Розопроизводители планират да затварят пътища и днес

Розопроизводители планират да затварят пътища и днес

Продължават протестите на производителите на розов цвят. Въпреки вчерашната среща с министъра на земеделието, фермерите не се отказват от исканията с...

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните
Румен Порожанов, министър на земеделието и храните © БНТ