НОВИНИ

Румен Порожанов за умъртвяването на животни: Това са стандартни мерки

В студиото на „Още от деня“ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов увери, че евтаназирането на животните в Ямболско заради чума е стандартна мярка при такива болести. По думите му мерките на БАБХ не са били крайни, а стандартни за подобно смъртоносно заболяване. Той допълни, че ваксинация срещу болестта би довела до изолиране на ваксинираните животни в региона и възбрана на България да изнася продукти от овцевъдството. Той призна, че е имало проблем с комуникацията между БАБХ и стопаните, който е довел до нагнетяване на напрежението и неразбиране. За оставка на шефа на Агенцията по храните ще се обсъжда след одита на експертите от ЕК.

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 16.07.2018
Чете се за: 02:03 мин.
У нас

Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби, заяви министър Порожанов. Първата проба, която е взета и положителна, е била изпратена в Монпелие във Франция, за да се потвърди, допълни той.

Министър Порожанов отрече първо да е започнало избиването на животни, а впоследствие да е била издадена заповед за това.

След потвърждението от Франция издадена първата заповед за евтаназирането на животните, обясни той. ЕК има отделно решение за регионализиране на засегнатите места, което означава, че БАБХ веднага е уведомила ЕК за наличието на заболяването. След това е последвала възбрана за движение на животни и стока в областите, засегнати от областта - това е било първоначално за обл. Ямбол и обл. Бургас, обясни министър Порожанов.

След това е имало второ решение възбраната да не бъде на целите области, а на отделни засегнати общини.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Днес събрахме за пръв път щаба, в който заседаваме както по африканската чума, така и по чумата по овцете. Утре ще има председателски съвет в парламента с председателите на парламентарни групи, за да можем да обясним подробно, с документи и експертиза всяко едно действие. Ако госпожа Нинова се беше поинтересувала и не беше гледала само документи и кой какво е казал...
;

Чумата е поливалентна - тази в България е с бавно появяване на симптомите и удължено време на смъртност, обясни Порожанов. По думите му в евтаназираните стада вече са били наблюдавани животни със симптоми. БАБХ не може да изчака да умират животните и болестта да се разнася, преди да се вземат мерки, допълни той.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Когато има констатирано заболяване, дори в едно стадо в едно населено място, тъй като няма отделяне на животните. Когато в едно населено място има констатирано заболяване, мерките за биосигурност са чрез евтаназиране на цялото стадо.
;

„Не смятам, че мерките, взети от БАБХ, са прекалени“, заяви Порожанов. Нормално е при поява на болестта за пръв път в ЕС да дойдат европейски експерти, допълни той. От БАБХ са постъпили абсолютно адекватно, за да се избегне разпространението на заболяването, заяви той.

Няма ваксина за тази болест според Румен Порожанов - използва се т.нар. „жива ваксина“, след прилагането на която животното става здрав носител на болестта, а животните трябва да останат в региона, както и техните продукти.

Румен Порожанов, министър на земеделието: Ако направим ваксиниране на този регион, съществуват две хипотези - тези животни не могат да се реализират нито като месо, нито като мляко извън региона. Автоматично се налага забрана за страната да изнася продукти от овцевъдството - обикновено около три години. Имаме 1,3 млн. овце. Ако не се вземат адекватни мерки за разпространение на болестта, ще застрашим цялото поголовие и целия отрасъл в овцевъдството да бъде блокиран.
;

Това са стандартни мерки за всички подобни смъртоносни болести като шапа, например, допълни Порожанов. Може би не е обяснено на всеки един стопанин каква е ситуацията, какво ще е обезщетението и това е пропуск на БАБХ, призна Порожанов. В конкретния случай безспорно има лоша комуникация със стопаните на животни и това е проблем, допълни той.

Обезщетенията са адекватни по думите на министъра. Те се изчисляват по теглото и стойността на животното, като са добавени и преизчисления, като финалната, минимална стойност на обезщетението е 192 лв. В края на миналата година са дадени големи обезщетения за евтаназирани патици специална порода с неясна стойност, обясни той.

Животните на станалата известна баба Дора ще бъдат евтаназирани, защото такива са правилата, увери министър Порожанов. Той не се за се с прогноза кои ще бъдат следващите села, където ще бъдат унищожавани животни.

След одита на ЕК ще се вземе решение дали да се иска оставката на шефа на БАБХ, завърши министър Порожанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нарушения в качеството на водата в няколко столични басейна
​Нарушения в качеството на водата в няколко столични басейна
Нинова към управляващите: Не ескалирайте напрежение, защото е на ръба
Нинова към управляващите: Не ескалирайте напрежение, защото е на ръба