Азиатските страни са естествен партньор на България, защото ние сме техният мост към Европа, каза президентът Румен Радев при откриването днес на второто издание на фестивала на азиатската култура "Цветовете на традициите" в Борисовата градина.

София

© БТА

Приятелските ни отношения днес се базират на добри традиции и съществен потенциал за сътрудничество, каза Радев. Той увери, че като председател на Съвета на ЕС България отдава голямо значение на укрепване на диалога между Европа и Азия по линия на Азиатско-европейския форум, и за укрепване на сътрудничеството с Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия.

Политиката и икономиката обикновено се поставят на преден план, но в ден като днешния искам да подчертая огромното значение на културното сътрудничество и особено на преките контакти между хората, каза президентът Радев и добави, че за да има пълноценни контакти между хората, е особено важно да има предварителна представа за културата, традициите и обичаите и достиженията на другите народи. Точно днешният фестивал ни предоставя такава прекрасна възможност, каза държавният глава.

Той благодари на организаторите за инициативата и усилията, които дават отново възможност на жителите и гостите на столичния град да се потопят в културата и традициите на Азия. Президентът благодари на дипломатите за подкрепата на българските деца и приемни семейства. И тази година фестивалът е посветен на благородна кауза - приемните деца и семейства, които фондацията "За нашите деца" подкрепя.

© снимки: БТА
Азия в София: Фестивалът "Цветовете на традициите" в Борисовата градина

Азия в София: Фестивалът "Цветовете на традициите" в Борисовата градина

14 азиатски държави показват своята култура и традиции на фестивал под мотото "Цветовете на традициите". Той се провежда за втори път. Всеки който жел...

От президента, присъстващите дипломати и други официални лица за началото на фестивала бяха пуснати 30 бели гълъба като символ на мира и приятелството.

Посланикът на Индонезия Сри Астари Расджид, от името на 14-те участващи страни - Китай, Индия, Индонезия, Иран, Япония, Кувейт, Монголия, Република Корея, Пакистан, Палестина, Филипини, Саудитска Арабия, Тайланд и Виетнам, приветства гостите на фестивала. По думите ѝ, съвпадащият с българското европредседателство тази година фестивал приближава Азия към България чрез културата, спорта, кулинарията, туризма.

Посланикът изтъкна, че България е важна връзка между Европа и Азия. Доайенът на дипломатическия корпус у нас, палестинският посланик Ахмед ал Мадбух благодари на президента Радев, на посланиците, които участваха в събитието, и на подкрепата от Столичната община.