Президентът Румен Радев участва в ритуал по запалването на свещите на Ханука в Софийската синагога. На церемонията в последния ден от еврейския празник на светлината държавният глава подчерта, че това е символичен акт, който показва волята на българския народ - всички заедно да живеем във взаимно уважение и разбирателство.

София

Няколко поколения си предадоха светлината в последния, осми ден на Ханука, докато достигна до президента Румен Радев. Преди да запали основната свещ на ханукията държавният глава подчерта, че еврейска общност у нас е давала мъдри умове на България, част духовните водачи на нацията. Радев припомни и обединението на народа ни за спасяването на българските евреи.

Румен Радев, президент на Република България: Вярвам, че и днес рамо до рамо ще отстояваме принципите на справедливостта, за да можем да завещаем на идните поколения един по-добър свят. И нека светлините от свещниците в еврейските домове на Ханука и напомнят, че в нашите умове и сърца е волята на да помагаме на светлината да си проправя път през мрака и да се върши добро. Честит празник!

За вярващите Ханука е чудо, при което с всеки изминал ден светлината става все по-силна. Затова приемат празника като символ на завръщането, свободата и надеждата.

© БТА