НОВИНИ

Румен Радев: България е стожер на мира в нашия обременен с история регион

България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на военния парад по повод Деня на храбростта и 140-ата годишнина от създаването на Българската армия.

bnt avatar logo
от агенция Фокус
10:37, 06.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
румен радев българия стожер мира нашия обременен история регион

„На Гергьовден отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. На кръстопътя на географията България е оцеляла 13 века и когато силата на противника е сломявала нашия многоброен народ, силата на духа го е възкресявала дори след векове на робство“, каза още президентът Румен Радев и обясни, че затова Св. Георги - воин и християнски светец, е символ на непобедимата българска воля и борба.

„Точно век ни дели от края на Първата световна война, последва я Втората – още по-унищожителна. Доскоро светът вярваше, че ужасът от преживяното ще предотврати нови кръвопролития, но те са факт по улиците на Стария континент. Свят, в който личният егоизъм се налага като мироглед, националите егоизми се завръщат, а това ще рече нови рискове и сблъсъци. В този свят армията възвръща ролята си на действен гарант на сигурността и благоденствието. България е стожер на мира в нашия обременен с история регион. На съседите си гледаме като на приятели и днес на жълтите павета ще приветстваме марша на нашите братя македонци“, каза още държавният глава и уточни, че българите трябва да осъзнаем, че свобода и суверенитет не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността.

„В миналото героизмът на българския войник често е плащал цената на политическата корист и недалновидност. Затова неотложно трябва да помислим за хората, които са призвани да бранят България. Но 6 май не е само празник на Българската армия, той е ден на храбростта. България е била силна, когато е живяла под знака на доблестта и добродетелите. Днес моралната криза е факт, днес трябва да преоткриваме всекидневната храброст на достойния човек – храбростта да изричаме истината, да браним демокрацията, храбростта на достойния гражданин, който се бори с беззаконието и произвола. Затова благодарност към храбрите, защото свободата на всяко общество – нашата обща свобода, се крепи на върха на тяхното копие. Да живее България!“, каза Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Македонският подполк. Боро Латковски: Показахме се в добра светлина
Македонският подполк. Боро Латковски: Показахме се в добра светлина
След встъпването в длъжност на Путин икономическите играчи се надяват на реформи
След встъпването в длъжност на Путин икономическите играчи се надяват на реформи