НОВИНИ

Румен Радев: България не търси в никакъв случай проблеми с Турция

Президентът Румен Радев коментира, че България не търси в никакъв случай проблеми с Турция, но и няма да допусне намеса във вътрешните ни работи. Във връзка със съмненията, че разходите за оградата с Турция са завишени двойно, той съобщи, че е разпоредил проверка. Държавният глава коментира и срещата на главния прокурор с бизнесмена Сашо Дончев, с думите, че не може да бъде арбитър между независими институции и други лица.

Николай Минков
от Николай Минков
18:02, 25.04.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Президентът увери, че българското държавно ръководство прави всичко възможно за развитието на добросъседските отношения с Турция. Коментарът му бе провокиран от днешно интервю на посланик Гьокче, в което той призова политическото ни ръководство да промени начина на говорене за Турция и че не приема твърденията, че Анкара се намесва във вътрешните работи на България.

Румен Радев, президент на България: Да, ние ще държим да развиваме тези отношения в дух на добросъседство, сътрудничество, но няма да допуснем влияние в нашите вътрешни дела. Това трябва да бъде категорично ясно. България не е страната, която примерно в лицето на българското държавно ръководство да дава съвети в Турция как и за кого да се гласува.

Президентът аргументира и думите си към Реджеп Ердоган преди парламентарния вот, че България не дава, но и не приема уроци по демокрация.

Румен Радев, президент на България: Българският президент нямаше никога да си позволи да прави коментари за уроци по демокрация. Това стана в случая, в който турският президент си позволи да извърши коментар по отношението на състоянието на демокрацията, на човешките права в България.

Във връзка с възникналите съмнения, че за едноредовата ограда по границата с Турция е платено, като за двуредова, президентът заяви, че вече е разпоредил да бъде събрана цялата информация около строежа на съоръжението.

Румен Радев, президент на България: И наистина ще дадем възможност на експертите да оценят всички факти около оградата, така че да няма съмнение как са похарчени нашите пари. Парламентът тука също може да помогне.

Запитан как ще коментира скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, Румен Радев беше лаконичен.

Румен Радев, президент на България: Президентът не може да бъде арбитър в ситуация, в която дори фактите са противоречиви. Това е независима институция. Ако имам възможност да говоря с главния прокурор, бих обсъдил, разбира се, и тези проблеми.

Държавният глава потвърди, че е получил писмо от председателя на Съюза на издателите с молба за среща по случая.

Румен Радев, президент на България: В това писмо се моли за среща с мен поради тревожна провокация към независим медиен издател. Точка. Няма кафета, няма срещи, няма имена.

Държавният глава обясни, че няма никакъв казус в това писмо, че на ден получават десетки подобни писма, и че графикът му в момента е много натоварен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Арнаудова: Прокуратурата проверява строежа на лот 1 на АМ Марица
Румяна Арнаудова: Прокуратурата проверява строежа на лот 1 на АМ "Марица"
Преговорите за минималната работна заплата в задънена улица
Преговорите за минималната работна заплата в задънена улица