НОВИНИ

Румен Радев: България закъснява с модернизацията на въоръжените сили

България закъснява с модернизацията на въоръжените сили, особено на фона на съюзниците ни в региона. Това коментира президентът Румен Радев по време на учението „Шабла 2017".

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 18.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

По думите му през тази година Румъния е постигнала 2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, а в Гърция това е станало отдавна. Според Радев един от най-важните елементи на нашите отбранителни способности е подготовката на личния състав, която не може да бъде остатъчен продукт от бюджета за отбрана, а трябва да е гарантирана. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че до края на годината ще бъде внесен планът за увеличаване на бюджета за армията, но според него е по-важно как ще се харчат парите на данъкоплатците. Президентът допълни още, че не може да се бави и модернизицията на армията, тъй като въоръжените ни сили са на ръба, на критичния минимум.

Румен Радев - президент на България: „Ако ние не се организираме навреме и не реализираме проектите за модернизация, ние ще се окажем на опашката в НАТО по разходи за отбраната. Това вече не е принос, това вече не е генериране на способности, това е консумация на сигурност на гърба на нашите съюзници. Ние трябва да бъдем предсказуеми партньори в тази колективна организация. И много важно, най-сетне трябва да дадем яснота и перспектива на нашите военнослужещи кога, какво ще се случи. Трябва да дадем тази яснота и перспектива и на нашето общество".
Красимир Каракачанов - министър на отбраната: „За мен е по-важно да направим разумните разчети и да похарчим парите на българския данъкоплатец правилно. Аз не бих го разглеждал въпроса от гледна точка на първенци или опашка, аз бих го разглеждал най-вече от гледна точка на това как средствата, които трябва да се отделят, подчертавам трябва да се отделят, да бъдат изразходвани разумно, за да може да се увеличава способността на нашите въоръжени сили."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пострадали при атентата в Сарафово искат Хизбула” да е страна по делото
Пострадали при атентата в Сарафово искат "Хизбула” да е страна по делото
България поиска информация от Турция за 77 българи, заподозрени в тероризъм
България поиска информация от Турция за 77 българи, заподозрени в тероризъм