НОВИНИ

Румен Радев: Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни връзки

Българският и руският народ са свързани от дълбоки духовни и културни връзки и голям принос за това имат Българската православна църква и Руската православна църква - още от делото на Светите братя Кирил и Методий и пренасянето на славянската писменост в Русия. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря на "Дондуков" 2 днес с Негово Светейшество Кирил, патриарх на Москва и на цяла Русия, цитиран от прессекретариата на президента.

румен радев българският руският народ свързани дълбоки духовни връзки
bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 04.03.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В срещата е участвал и Негово светейшество Българският патриарх Неофит.

"Убеден съм, че със своето дело православните църкви на двете държави ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване", заявил още президентът.

През последните години в Русия са построени хиляди православни църкви и манастири, а Руската православна църква развива активна социална дейност, насочена и към младите хора, посочи патриарх Кирил.

Държавният глава оцени високо участието на руския патриарх в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на България и подчерта, че народът ни пази спомена за Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и България уважава паметта на воините, загинали за нейното освобождение.

"Така както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата националност", подчерта Румен Радев.

Патриарх Кирил от своя страна оцени високо ролята на българския държавен глава за недопускане на преиначаването на историческата истина в България за Освободителната война от 1877-1878 г.

"Паметта за героичната борба на руси и българи за освобождението на православна България е особена страница за историята на нашите народи. И затова бих искал да помоля и Вас, и българските институции да съхраняват тази памет, независимо от политическата конюнктура", заяви патриарх Кирил.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Обвинените за намеса в изборите в САЩ не са действали от името на властта
Путин: Обвинените за намеса в изборите в САЩ не са действали от името на властта
Полицията проверява сигнали за взрив в Лондон
Полицията проверява сигнали за взрив в Лондон