За да си будител, интелектуалният авторитет не стига. Трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Това каза президентът Румен Радев в обръщение в Гербовата зала на "Дондуков" 2 към ръководители на културни институции и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството, днес, в Деня на народните будители.

Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата, каза държавният глава. Той напомни, че преди година на тази дата е казал, че будителят не е интелектуалец по европейски образец, а българска духовна категория.

Преди срещата на държавния глава с ръководители на културни институции, общественици и дейци в областта на науката, образованието, културата и изкуството, пред сградата на президентската институция се състоя традиционната церемония по издигане на националното знаме. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на Националната гвардейска част и поздрави гвардейците с празника.

Отбелязваме Деня на народните будители

Отбелязваме Деня на народните будители

На този ден отдаваме почит към просветителите, книжовниците, борците ни за национално освобождение, създали и съхранили духовните ценности на нацията....

Премиерът Борисов с поздрав за Деня на народните будители

Премиерът Борисов с поздрав за Деня на народните будители

По повод Деня на народните будители премиерът Бойко Борисов отправи поздрав във фейсбук страницата си.