НОВИНИ

Румен Радев: Страдаме от разединение и от липса на вяра

Пловдив отбелязва тържествено 132-та годишнина от Съединението на България. На площад "Съединение", пред едноименния паметник, хиляди пловдивчани и гости на града се събраха, за да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. БНТ 1 предава на живо от Града на тепетата тържествената заря-проверка по повод 132 години от Съединението на България.

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 06.09.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев прие почетния строй на представителните подразделения на 68-ма бригада "Специални сили". В словото си президентът отново подчерта значението на Съединението за съвремието.

Румен Радев, президент на Република България: Националното обединение и чистата и свята република на Апостола са свещените идеали, които 20-ти век не сбъдна. Но те останаха въжделения хоризонт, към който българите крачеха през войни, през въстания, през вътрешни сътресения десетилетия наред. Съединението е първият бляскав успешен епизод по трънливия път на модерна България. То продължава и днес да ни учудва и да търсим истината как може само на 7-мата година от свободата българите да се окажат по-зрели отколкото сме днес, способни да постигат национална цел с един почти безкръвен акт. Достатъчно силни да отстоят Съединението си при Гургулят и Сливница само след два месеца. Способни да превърнат младата си държава от зрител в актьор на балканската и европейската политически сцени. В единението е отговорът. С тази дума мнозина спекулират. А вътрешната корист я разяжда отвътре. Затова днес страдаме от разединение и от липса на вяра. Нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 година. В гражданската преоценка на всеки от нас, в личната отговорност, в нашия личен пример, в това как ние днес от висотата на нашето време гледаме на нашите предци, които заложиха всичко, за да бъдем това, което сме днес. Затова днес по празниците не ни трябват толкова възхвали, разум ни трябва и почит към смелите, които плащат цената на малодушните. Поклон пред делото им. Да живее свободна и единна България!


;

Командващ зарята беше командирът на бригадата генерал Явор Матеев. На площад "Съединение" присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, Пловдивският митрополит Николай, министри, народни представители, дипломати, общественици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализиран е пожарът в близост до ТЕЦ Север
Локализиран е пожарът в близост до ТЕЦ "Север"
Френските власти откриха домашна лаборатория за взривни вещества
Френските власти откриха домашна лаборатория за взривни вещества