НОВИНИ

Румен Радев е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов

Президентът Румен Радев е подписал указа за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР. От президентството обясниха, че правителството е внесло необходимите документи за съгласувателната процедура. Така няма пречка кандидатурата на Маринов за вътрешен министър да бъде гласувана утре в Народното събрание, заедно с останалите две номинации за министри - на Росен Желязков за транспорта и на Петя Аврамова за регионалното министерство.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:09, 19.09.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Персоналните промени в кабинета вече са на финалната права.

След няколко дни на задочни спорове между президента и управляващите, днес беше сложен край на сагата с освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Държавният глава обясни във Фейсбук профила си, че е подписал указа, след като правителството се е съобразило със закона и е задействало съгласувателната процедура. Румен Радев критикува и работата на МВР.

"Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото".

Управляващите се надяват тонът от последните дни да не стане практика в отношенията между институциите.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Радвам се, че разумът надделя и това, което се генерираше последните дни за война между институциите, вече можем да кажем, че това е затворена страница.
Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединените патриоти: Беше излишно това упорство от страна на президента, радвам се, че той се е коригирал, защото иначе влизахме наистина в един конфликт между институциите, който няма реална причина.

От ляво пък заявиха, че е избор на президента кога ще подпише указа.

Антон Кутев - БСП за България: Според мен имаше някакво съизмерване на рейтинги и на сила институционална в държавата, която беше ненужна, поне на мен така ми се струва. Факт е, че всичко това приключва по този начин.

ГЕРБ и патриотите нямат съмнения, че промените в кабинета ще минат в залата. Опозицията стяга редиците за утре.

Антон Кутев - БСП за България: За гласуването на оставките и за промените ще бъде цялата парламентарна група на БСП.
Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Точката я има в дневния ред на Народното събрание, ще има дебат утре.

Премиерът благодари на Валентин Радев за волята и усилията му като министър.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Някой път в политиката има и такива моменти, когато трябва да се поема политическа отговорност, дори на всички да ни е тъжно за това. Но да кажа едно благодаря.

Между коментарите за министерските рокади лидерът на патриотите в парламента изрази съмнения, че шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова има връзка с бламирането на предишния кандидат за министър на транспорта Александър Манолев.

Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединените патриоти: Някак си не е логично роднините на шефа на кабинета да са в противниковия лагер и да правят такива провокации.
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Не очаквайте от мен да влизам в диалогов режим и да отговарям чрез медиите на коалиционните партньори, които уважавам, защото ние имаме отговорности за нашето 4-годишно управление.

Цветанов посочи, че всяка една тема, която може да създаде напрежение между партньорите, ще се обсъди на коалиционен съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия ни победи за втори път
Италия ни победи за втори път
Бойко Борисов: Борбата с контрабандата ще продължи да бъде приоритет
Бойко Борисов: Борбата с контрабандата ще продължи да бъде приоритет