Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София-Баку, съобщиха от прессекретариата на президента. Пряката въздушна връзка между двете столици беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година, уточняват от президентството.

"Благодаря ви за положените усилия и политическа воля за бързото откриване на самолетната линия, която обсъдихме по време на съвместната ни среща в Баку", е заявил Румен Радев. Двамата президенти са изразили увереност, че пряката въздушна линия между България и Азербайджан ще донесе не само икономически ползи за двете страни и ще развие туристическите и бизнес връзки, но и ще насърчи двустранното сътрудничество.

Румен Радев и Илхам Алиев са обсъдили възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас. Интересът на местния бизнес беше заявен от президента Алиев още през октомври с оглед на ниското ниво на газификация на домовете в България, добавиха от президентството. "Работим в тази насока и очакваме специалисти от вашата страна, за да обсъдим темата на експертно ниво", е заявил президентът Радев.

Българският държавен глава отново е потвърдил подкрепата на страната ни за изграждането на Южния газов коридор, в реализацията на който Азербайджан има ключова роля. "Този проект има важно значение не само за България, но и за енергийната диверсификация на Европа", е посочил Румен Радев.